Uhapšeni osumnjičeni džihadisti

Po nalogu Tužilaštva BiH Agencija za istrage i zaštitu, u saradnji sa Obavještajno bezbjedonosnom agencijom te Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH i kantonalnim MUP-ovima provela je akciju kodnog naziva "Damask".

Bosna i Hercegovina 03.09.2014 | 19:58
Uhapšeni osumnjičeni džihadisti

Pretreseni su objekti na 17 lokacija širom BiH i privedeno se 16 lica osumnječenih za terorizam.

Pripadnici policijskih agencija pretresli su objekte na području Sarajeva, Kiseljaka, Zence, Maglaja, Gornje Maoče, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića i tom prilkom uhapsili 16 osoba.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni Husein Bosnić zvani Bilal vehabijski vođa iz Bužima, Hamda Fojnica, otac Imraha Fojnice koji se nedavno raznio eksplozivom u samoubilačkom napadu u Siriji a koji je ranije od strane Suda BiH oslobođen optužbi za učestvovanje u terorističkom napadu na američku ambasadu u Sarajevu.

Uhapšeni su i Eduard Durguti, Emin Hodžić, Adem Karamuj, Mirza Kapić, Safet Brkić, Ibro Delić, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fikret Zukić, Avdulah Hasanović te Jasmin Jašarević.

Svi uhapšeni sumnjiče se da su počinili krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje terorističkih aktivnosti, te vrbovanje radi terorizma i organizovanje terorističkih grupa.

,,Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem bh građana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u tim zemljama boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL-Islamska država, Džebhatun Nusra i druge'', navodi Kristina Jozić portparol SIPE.

Svi uhapšeni privedeni su u službene prostorije SIPE i nakon kriminalističke obrade biće predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

,,Radi se o istrazi usmjerenoj na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za terorizam. U okviru ove istrage ostvarena je i značajna međunarodna saradnja. Tužilaštvo BiH i policijske agencije u BiH prate i pratiće i u buduće aktivnosti organizacija i pojedinaca koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima'', kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U okviru provođenje Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma SIPA je u predhodnom periodu Tužilaštvu BiH podnijela tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za više osoba koje su osumnjičene da su organizovale terorističke grupe i javno podsticali terorističke aktivnosti. Osobe protiv kojih su podneseni izvještaji trenutno su van BiH i za njima je raspisana potjernica.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

udba

03.09.2014 18:19

A da nece oni mozda kasnije da se brane sa slobode.posto to tako inace biva.

ODGOVORITE
Name

Goran

03.09.2014 20:15

Bolje da ste Dudakovica uhapsili umjesto tih smradova

ODGOVORITE
Name

move

03.09.2014 21:41

i ove sto su po Krimu i Ukrajini otisli pljackati i njih isto treba pri povratku hapsiti

ODGOVORITE
Name

mojsije sa istoka

04.09.2014 05:16

I kada je svecano pustanje, danas-sutra

ODGOVORITE