Без рјешења за "феномен Путина"

Запад не зна шта да ради са руским предсједником Владимиром Путином - покушано је све сем војне силе, али ништа није промијенило Путинову политику према Украјини, наводе њемачки медији.

Свијет 03.09.2014 | 13:58
Без рјешења за "феномен Путина"

Запад је искористио све адуте које је имао у рукама како би зауставио руског предсједника. Све - осим војне силе.Ни санкције, ни политички притисци ни покушаји омекшавања руског става - ништа за сада није помогло.ЕУ сада припрема нове санкције против Русије, али проблем је у томе што и у Унији мало ко истински жели те санкције - наводи Дојче веле.Њемачка индустрија, британске банке или пољопривредници из Грчке страхују за послове које имају у Русији.

Земљама Уније које су у кризи неопходан је економски замах, али он је једва примјетан, а један од разлога за то је спор са Русијом.Због тога ће шефови влада и држава ЕУ сваки, па и најмањи уступак Русије тумачити као нову шансу за рјешење украјинске кризе.Међутим, Владимир Путин ради по свом.

Нико му Крим више неће и не може узети из руку, а на Западу неки страхују да би могло доћи до наставка руских акција у Украјини.Проблем је у томе што нико није предвидио Путинове потезе. Запад је без идеје за рјешење, јер није у стању да се позабави "феноменом званим Путин" - наводи Дојче веле.Протести нису помогли, није помогла ни политичка изолација, уступци, а на крају ни санкције.

Која средства су преостала?

Теоретски гледано, ЕУ би могао увести додатне санкције попут смањења увоза плина и нафте из Русије. То би био ударац на главни извор прихода Русије.Али, поједине државе, попут оних на Балтику или Финске, у потпуности су зависне од руског гаса. А зима је пред вратима.Ни политички ствари не стоје боље. Француска је пристала на посљедњи низ санкција само зато што су остале земље ЕУ одобриле Паризу да Русији испоручи давно наручена два брода - носача хеликоптера.Словачка пријети да ће уложити вето на нови круг мјера против Русије које би штетиле њеној привреди, а мађарски премијер Виктор Орбан уствари се диви Путиновом наступу и у принципу одбацује казне према Москви - наводи се у тексту.

Путина неће зауставити нови низ оштријих санкција ЕУ, па чак ни када би групи Г20 пошло за руком да још више изолује Русију.Неки политичари из САД сматрају да је једини излаз испорука оружја Украјини. Али, војна опција је неприхватљива за све, јер би Путин тек тада имао изговор за инвазију.Нико то не говори јавно, али Европљани су сретни што Украјина није чланица НАТО-савеза, јер би се НАТО сада нашао усред војног сукоба са нуклеарном силом Русијом.

Ипак, НАТО мора да покаже чврстину, мада Путин зна да Запад неће војно интервенисати у Украјини.Уколико се стекне утисак да би НАТО у случају кризе могао да остави на цједилу неку своју чланицу онда би Путин имао одријешене руке, а то би био крај ове западне војне алијансе.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

сипи

03.09.2014 12:15

Браво за Путина. Паметнији је од цијеле ЕУ и Америке заједно. Браво,браво,браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

03.09.2014 12:19

Путин краљ! Узима он и за себе али за разлику од овог нашег несретника од предсједника, он даје и народу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИРКО

03.09.2014 12:25

Запад има чудне наочаре, много изобличено види ствари. Кризу у у Украјини је изазвала Америка са својим подрепцима у ЕУ. И прво би међусобно требали то да расчисте. Мајдан су финансирали амери, на крају су и то јавно признали. Довели фашисте на власт зарад својих ниских побуда, за народ њих заболе. ЕУ је обичан аметички климоглавац, кад у америци неко прд.. у ЕУ мисле да грми. Никако да схвате, што Европи горе, то америма боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВИДЉИВИ Ф17.

03.09.2014 12:40

Браво Преседнице РУСКОГ СРПСГОГ И ПРОРУСКОГ НАРОДА ЗАТЕБЕ ДИЗЕМ ТРИ ПРСТА УСРЕД ФЕДРАЛНОГ САРАЈЕВА И ДАЈЕМОТИ ПОДРСКУ СРБИ РЕПУБЛИКЕ НЕЗАВИСНЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОм ЈЕР НАС ВИСЕ БРАНИС ОД НАСЕГ ВУЦИЦА И ДАЦИЦА БРАТЕ НАПРЕД ЗАТОБОМСМО СВИ СРБИ А ХВАЛА БОГУ ИМАНАС ТРИСТАЈЕДАН ЗАЈЕДНО У БОРБУ ПРОТИВ ОКУПАТОПА НАТО ПАКТА И УНИЈАСА ПОНТИЈА ПИЛАИА ЗИВЕО ЦЕО РУАКО СРПСКИ НАРО .ЗИВЕО САВЕЗи УЈЕДИЊЕЊЕ Са РУСИЈОМ ПОЗДРАВ СРПСКИ ГРАД ВУКОВАР ОВОЈЕ МОЈА ЗЕМЉА ДОСВИДЈЕЊЕ ВАС НЕВИДЉИВИ Ф 17 Н.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

03.09.2014 12:59

Сви славени ! Свих вјера ...ујединимо се уз Цара ..зивела славенска империја ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

03.09.2014 14:55

Путин има даму...а ви политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

03.09.2014 15:34

Г-дине Путине сместа ошините 3 нуклеарне ракете: Ватикан, Вашингтон и Лондон. Нема компромиса са крвавом шапом из Ватикана. Ако Ви први не ударите, Ватикан ће наредити Америци, која је под копитом језуита из Ватикана да удари на вас. Крсташка алијанса Ватикана убија и отима у континуитету од шизме од 1054 г., од када су се одрекли Бога и изабрали сатану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

схоми

03.09.2014 15:45

КГБ скола, науцен да буде испред свих, лукав и непредвидив. Узео је Крим без испаљеног метка... И сад има кеца у рукаву,цека прилику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

03.09.2014 15:54

Невидљиви Ф17, Јел теби добро сине? Шта то наброја живота ти? Назад у шуму, па тамо с међедима дижи 3, 4, и 9 прстију ако ти је воља. Заборави Вуковар и Косово, ту Путин не помаже. Исто тако заборави "федерално" Сарајево, то не постоји. Сарајево је главни град БиХ и свих њених становника. Нама треба посла и хљеба ДАНАС, не треба нам унија са русијом за неких 7000 година. Свакаквих болесника данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

03.09.2014 16:38

Мр Суњицу Босна це припаст великој СРБИЈИ, ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мр. Суњиц

03.09.2014 20:06

Па Суњицу откуд ти овдје медју србадијом? Вуку корјени! Волис ти своје Србе цим висис и дан и ноц на Бн- у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.09.2014 21:58

Наравно да је феномен јер је паметнији од свих њих заједно и уз то је предсједник можда тренутно највеће војне силе. Сигуран сам да би се и Кина нашла при руци за невољу. Човјек направио раздор у ЕУ. Сами су криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

05.09.2014 08:50

Ма ста ми причате и пишете. Запад полако али сигурно убија Русију, што је и Путин свијестан. Ево синоц су донесене нове санкције (али пазите санкције које долазе су теже и теже). Путин се умирио и сад је мањи од макова зрна

ОДГОВОРИТЕ