Bez rješenja za "fenomen Putina"

Zapad ne zna šta da radi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - pokušano je sve sem vojne sile, ali ništa nije promijenilo Putinovu politiku prema Ukrajini, navode njemački mediji.

Svijet 03.09.2014 | 13:58
Bez rješenja za "fenomen Putina"

Zapad je iskoristio sve adute koje je imao u rukama kako bi zaustavio ruskog predsjednika. Sve - osim vojne sile.Ni sankcije, ni politički pritisci ni pokušaji omekšavanja ruskog stava - ništa za sada nije pomoglo.EU sada priprema nove sankcije protiv Rusije, ali problem je u tome što i u Uniji malo ko istinski želi te sankcije - navodi Dojče vele.NJemačka industrija, britanske banke ili poljoprivrednici iz Grčke strahuju za poslove koje imaju u Rusiji.

Zemljama Unije koje su u krizi neophodan je ekonomski zamah, ali on je jedva primjetan, a jedan od razloga za to je spor sa Rusijom.Zbog toga će šefovi vlada i država EU svaki, pa i najmanji ustupak Rusije tumačiti kao novu šansu za rješenje ukrajinske krize.Međutim, Vladimir Putin radi po svom.

Niko mu Krim više neće i ne može uzeti iz ruku, a na Zapadu neki strahuju da bi moglo doći do nastavka ruskih akcija u Ukrajini.Problem je u tome što niko nije predvidio Putinove poteze. Zapad je bez ideje za rješenje, jer nije u stanju da se pozabavi "fenomenom zvanim Putin" - navodi Dojče vele.Protesti nisu pomogli, nije pomogla ni politička izolacija, ustupci, a na kraju ni sankcije.

Koja sredstva su preostala?

Teoretski gledano, EU bi mogao uvesti dodatne sankcije poput smanjenja uvoza plina i nafte iz Rusije. To bi bio udarac na glavni izvor prihoda Rusije.Ali, pojedine države, poput onih na Baltiku ili Finske, u potpunosti su zavisne od ruskog gasa. A zima je pred vratima.Ni politički stvari ne stoje bolje. Francuska je pristala na posljednji niz sankcija samo zato što su ostale zemlje EU odobrile Parizu da Rusiji isporuči davno naručena dva broda - nosača helikoptera.Slovačka prijeti da će uložiti veto na novi krug mjera protiv Rusije koje bi štetile njenoj privredi, a mađarski premijer Viktor Orban ustvari se divi Putinovom nastupu i u principu odbacuje kazne prema Moskvi - navodi se u tekstu.

Putina neće zaustaviti novi niz oštrijih sankcija EU, pa čak ni kada bi grupi G20 pošlo za rukom da još više izoluje Rusiju.Neki političari iz SAD smatraju da je jedini izlaz isporuka oružja Ukrajini. Ali, vojna opcija je neprihvatljiva za sve, jer bi Putin tek tada imao izgovor za invaziju.Niko to ne govori javno, ali Evropljani su sretni što Ukrajina nije članica NATO-saveza, jer bi se NATO sada našao usred vojnog sukoba sa nuklearnom silom Rusijom.

Ipak, NATO mora da pokaže čvrstinu, mada Putin zna da Zapad neće vojno intervenisati u Ukrajini.Ukoliko se stekne utisak da bi NATO u slučaju krize mogao da ostavi na cjedilu neku svoju članicu onda bi Putin imao odriješene ruke, a to bi bio kraj ove zapadne vojne alijanse.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

sipi

03.09.2014 12:15

Bravo za Putina. Pametniji je od cijele EU i Amerike zajedno. Bravo,bravo,bravo

ODGOVORITE
Name

p

03.09.2014 12:19

Putin kralj! Uzima on i za sebe ali za razliku od ovog našeg nesretnika od predsjednika, on daje i narodu....

ODGOVORITE
Name

PIRKO

03.09.2014 12:25

Zapad ima čudne naočare, mnogo izobličeno vidi stvari. Krizu u u Ukrajini je izazvala Amerika sa svojim podrepcima u EU. I prvo bi međusobno trebali to da rasčiste. Majdan su finansirali ameri, na kraju su i to javno priznali. Doveli fašiste na vlast zarad svojih niskih pobuda, za narod njih zabole. EU je običan ametički klimoglavac, kad u americi neko prd.. u EU misle da grmi. Nikako da shvate, što Evropi gore, to amerima bolje!

ODGOVORITE
Name

NEVIDLJIVI F17.

03.09.2014 12:40

Bravo Presednice RUSKOG SRPSGOG I PRORUSKOG NARODA ZATEBE DIZEM TRI PRSTA USRED FEDRALNOG SARAJEVA I DAJEMOTI PODRSKU SRBI REPUBLIKE NEZAVISNE SLOBODNE SRPSKE SA KOSOVOM I METOHIJOm JER NAS VISE BRANIS OD NASEG VUCICA I DACICA BRATE NAPRED ZATOBOMSMO SVI SRBI A HVALA BOGU IMANAS TRISTAJEDAN ZAJEDNO U BORBU PROTIV OKUPATOPA NATO PAKTA I UNIJASA PONTIJA PILAIA ZIVEO CEO RUAKO SRPSKI NARO .ZIVEO SAVEZi UJEDINJENJE Sa RUSIJOM POZDRAV SRPSKI GRAD VUKOVAR OVOJE MOJA ZEMLJA DOSVIDJENJE VAS NEVIDLJIVI F 17 N.......

ODGOVORITE
Name

Francuz

03.09.2014 12:59

Svi slaveni ! Svih vjera ...ujedinimo se uz Cara ..zivela slavenska imperija ..

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

03.09.2014 14:55

Putin ima damu...a vi politicari

ODGOVORITE
Name

Uroš

03.09.2014 15:34

G-dine Putine smesta ošinite 3 nuklearne rakete: Vatikan, Vašington i London. Nema kompromisa sa krvavom šapom iz Vatikana. Ako Vi prvi ne udarite, Vatikan će narediti Americi, koja je pod kopitom jezuita iz Vatikana da udari na vas. Krstaška alijansa Vatikana ubija i otima u kontinuitetu od šizme od 1054 g., od kada su se odrekli Boga i izabrali satanu.

ODGOVORITE
Name

shomi

03.09.2014 15:45

KGB skola, naucen da bude ispred svih, lukav i nepredvidiv. Uzeo je Krim bez ispaljenog metka... I sad ima keca u rukavu,ceka priliku...

ODGOVORITE
Name

Mr. Šunjić

03.09.2014 15:54

Nevidljivi F17, Jel tebi dobro sine? Šta to nabroja života ti? Nazad u šumu, pa tamo s međedima diži 3, 4, i 9 prstiju ako ti je volja. Zaboravi Vukovar i Kosovo, tu Putin ne pomaže. Isto tako zaboravi "federalno" Sarajevo, to ne postoji. Sarajevo je glavni grad BiH i svih njenih stanovnika. Nama treba posla i hljeba DANAS, ne treba nam unija sa rusijom za nekih 7000 godina. Svakakvih bolesnika danas.

ODGOVORITE
Name

modrica

03.09.2014 16:38

Mr Sunjicu Bosna ce pripast velikoj SRBIJI, uskoro.

ODGOVORITE
Name

Re Mr. Sunjic

03.09.2014 20:06

Pa Sunjicu otkud ti ovdje medju srbadijom? Vuku korjeni! Volis ti svoje Srbe cim visis i dan i noc na Bn- u.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.09.2014 21:58

Naravno da je fenomen jer je pametniji od svih njih zajedno i uz to je predsjednik možda trenutno najveće vojne sile. Siguran sam da bi se i Kina našla pri ruci za nevolju. Čovjek napravio razdor u EU. Sami su krivi.

ODGOVORITE
Name

Julio

05.09.2014 08:50

Ma sta mi pričate i pišete. Zapad polako ali sigurno ubija Rusiju, što je i Putin svijestan. Evo sinoc su donesene nove sankcije (ali pazite sankcije koje dolaze su teže i teže). Putin se umirio i sad je manji od makova zrna

ODGOVORITE