Турској потребан нови, либералнији устав

Бивши шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, коме ће сутра званично бити дат мандат за формирање нове владе, рекао је данас да је земљи потребан нови устав са либералним карактеристикима.

Свијет 27.08.2014 | 16:29
Турској потребан нови, либералнији устав

У говору пред члановима владајуће Партије правде и развоја (АКП), Давутоглу је рекао да ће он и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган вршити дужност заједно без размирица, пренела је агенција Ројтерс.

Ердоган је изјавио данас, уочи одржавања ванредног конгреса АКП, да ће Давутоглуу у четвртак поверити формирање нове владе, као и да ће саставновог кабинета бити објављен у петак.

На конгресу партије Давутоглу ће бити потврђен као нови премијер, што је позиција на коју га је лично изабрао Ердоган, доскорашњи премијер.

Давутоглу ће Ердогана заменити и на месту председника партије АКП. Ердоган је најавио да ће подржати Давутоглуа у борби против "паралелне државе", коју криви да је ковала заверу против њега у корупцијском скандалу почетком године, као и у подстицању мировног процеса с курдском мањином у Турској.

Ердоган је рекао и да ће приоритет нове владе бити усвајање новог устава.

Коментари / 0

Оставите коментар