Turskoj potreban novi, liberalniji ustav

Bivši šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, kome će sutra zvanično biti dat mandat za formiranje nove vlade, rekao je danas da je zemlji potreban novi ustav sa liberalnim karakteristikima.

Svijet 27.08.2014 | 16:29
Turskoj potreban novi, liberalniji ustav

U govoru pred članovima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), Davutoglu je rekao da će on i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vršiti dužnost zajedno bez razmirica, prenela je agencija Rojters.

Erdogan je izjavio danas, uoči održavanja vanrednog kongresa AKP, da će Davutogluu u četvrtak poveriti formiranje nove vlade, kao i da će sastavnovog kabineta biti objavljen u petak.

Na kongresu partije Davutoglu će biti potvrđen kao novi premijer, što je pozicija na koju ga je lično izabrao Erdogan, doskorašnji premijer.

Davutoglu će Erdogana zameniti i na mestu predsednika partije AKP. Erdogan je najavio da će podržati Davutoglua u borbi protiv "paralelne države", koju krivi da je kovala zaveru protiv njega u korupcijskom skandalu početkom godine, kao i u podsticanju mirovnog procesa s kurdskom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao i da će prioritet nove vlade biti usvajanje novog ustava.

Komentari / 0

Ostavite komentar