Власт хвали ваучере, поплављени негодују

Пустош и туга у кућама поплављених семберских села. Од ваучера из Фонда солидарности слаба корист. И док власници електронских картица кажу да приликом куповине грађевнског материјала или намјештаја наилазе на бројне проблеме, власт сматра да је подјелом платних картица ријешила проблем обнове, па чак и више од тога.

Република Српска 24.08.2014 | 10:15
Власт хвали ваучере, поплављени негодују

“Рече ми један у Шамцу `ја никада нисам имао у рукама 5 000 марака`”, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Можда су ријеткима ваучери из Фонда солидарности и увећали кућни буџет, међутим становници семберских села тврде да су поплаве од домаћина направиле сиротињу.

“Спавам у љетној кухињи без пода од како сам се, кад се вода повукла, вратила кући. Нисам добила ништа ни од кога вриједно, имам пензије 300 КМ али су ми одмах одбили четири марке за Фонд солидарности, а ја сам поплављена. Они једно причају на телевизији, а друго мисле”, каже Госпа Лукић из Велиног Села код Бијељине.

Гостујући на Федералној телевизији предсједник Српске причао је о ажурности и благовременом дјеловању власти за вријеме елементарних непогода, али и о дарежљивости која још траје.

“Након поплава нисмо се окренули и отишли него смо системом додјеле ваучера од по 5 000 КМ помогли свима коме је оштећен стамбени простор. Само наивни мисле да је могућа спекулација тим веучерима”, истиче предсједник Српске.

Становници поплављених семберских села огорчени су на сурову свакодневицу са којом се суочавају, али и на, како иронично кажу, великодушну помоћ којом се власт хвали.

“Добио сам те ваучере и отишао да дигнем бијелу технику, нисам добио шта сам тражио него шта ти дају. Негдје испорука траје и до деведесет дана, а узмеш цемент мораш платити 80 КМ да ти довезе кући”, прича Милорад Савић из Велиног Села.

“Помоћи ће ваучери нешто, али није то баш 5000 КМ. Кад купујеш са ваучерима све је много скупље него кад плаћаш готовим новцем”, жали се Госпа Лукић.

Осим напуклих кућа и мокрих зидова, уништеног намјештаја и пропалих усјева, вода је иза себе оставила и покварене тракторе и машине, који су били основна средства за рад овдашњег становништва.

“Комбајн, круњач и остали прикључци којим обрађујемо земљу су уништени, немамо чиме да  радимо. Не знамо како ћемо преживјети”, каже Милица Јевтић из Доњег Броца.

Стрпљење је на измаку, а рјешења ни на видику, кажу поплављени који се боре свим силама да пронађу средства за стварање и најминималнијих услова за живот прије зиме.


(БН ТВ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

манипулатор

23.08.2014 20:58

јасно је да је буџет РС празан, баја се досјетио да подјели папире без покрића, па ће се још изрекламирати јавно се љубећи и дјелећи те папире па коме опанци коме обојци, неко ће нешто и купити по повећаним цјенама, а неће моћи да се оспособи за поновно покретање производње, и још ће тај који је претрпио велику штету од својих пензија и регистрације плаћати у солидарни фонд, такви су требали бити ослобођени од било каквих плаћања, њима треба помоћи, па зар то није чиста манипулација са овим несретним људима, тек ће се видјети шта је било на крају, ко преживи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељнка

23.08.2014 21:17

Они нас са тим вауцерима праве будалама покупили су сву скарт робу поцев од ламината и ту нема избора узми или остави а немас ста оставити иде зима и морас узимати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

24.08.2014 01:25

Ови ваучери су само послужили за предизборну кампању и насликавање Додика, Цвијановићке и поједниних министара. Људи су дијелили те ваучере мало по мало, да би се што више пута фотографисали. Потпуно је небитно колико и да ли ће ваучери помоћи поплављенима, битно је да су они послужили сврси коју је Влада имала у плану. Вода људима уништи СВЕ, а они им дају неки ваучер којим могу да купе само одређене ствари и то поприлично морају да чекају на њих, имају само одабране артикле које могу да узму, ма дакле угњетавају тај народ како стигну. То што тај народ нема ни шта да једе, то уопште није битно. Овој власти није довољно што уништава ову државу и овај народ девет година, него су сад почели и да нас понижавају са овим ваучерима. Ако они не оду са власти у октобру, сви ми можемо само да спакујемо кофере и идемо одавде, јер овде више никаквог живота неће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмммм

24.08.2014 07:50

Куца је на тати има ХР.лицну карту и не мозе добит вауцер, а платит порез мора тад је регистрован и нема везе коју лицну карту има. Вода није поплавила лицну карту него куцу на територији Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАУЦЕРИ

24.08.2014 09:16

Зар "напросто", "фактицки" нисте прозрели игранку.Ово це бити као са обвезницама. Појавице се њихови играци који це вауцере откупљивати у пола цијене. Наравно у згради владе имају своје играце који це им одма те вауцере уновцити, а постени трговци који су хтјели да изадју у сусрет народу цекаце двије године и висе да то наплате. ПРЕВАРА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

24.08.2014 09:54

Ово је циста манипулација! Тацно је да смо добили вауцере јос увијек не сви,али је лаз да са њима моземо плацати струју,воду и одвоз смеца! О материјалу за куцу и намјестају нецу ни да говорим,брука и срамота! Набављаци су толико цијене подигли,намјестај и технику не мозес да узмес ста ти треба, него само ста ти они дају тј.ста им је остало у магацинима! Госпоине предсједнице и остали васи министри срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобан

24.08.2014 11:17

А колико су добили поплављени у Федерацији знате ли мозда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.01.2018 18:53

У њих је још горе. Неки су добили у просјеку 1000 КМ а многи поплављени у Федерацији БиХ нису добили ништа.

Name

семберац

24.08.2014 11:25

Како це тај несретник из Самца имати 5.000 КМ кад су Баја и компанија све покупили? Ако остану на власти нико осим њих неце имати толико. Остаце нам само мрвице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

24.08.2014 11:52

А шта би било да није било ваучера и помоћи, и раније је било поплава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

24.08.2014 12:13

Предлажем да сви они којима ваучери не одговарају исте врате тамо гдје су их узели па да се после пред тв камерама преброје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

амир

24.08.2014 16:51

Бобан, у Федерацији ако те интересује нико није добио ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста је за возила поплављена

27.08.2014 21:28

Ако не дају ниста за возила да се скупимо па испред опстине има они скупи аута цупат цемо ста коме треба. ЗОРО...за ову се поплаву бар у Добоју знало,ал неком је била потребна.

ОДГОВОРИТЕ