Vlast hvali vaučere, poplavljeni negoduju

Pustoš i tuga u kućama poplavljenih semberskih sela. Od vaučera iz Fonda solidarnosti slaba korist. I dok vlasnici elektronskih kartica kažu da prilikom kupovine građevnskog materijala ili namještaja nailaze na brojne probleme, vlast smatra da je podjelom platnih kartica riješila problem obnove, pa čak i više od toga.

Republika Srpska 24.08.2014 | 10:15
Vlast hvali vaučere, poplavljeni negoduju

“Reče mi jedan u Šamcu `ja nikada nisam imao u rukama 5 000 maraka`”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Možda su rijetkima vaučeri iz Fonda solidarnosti i uvećali kućni budžet, međutim stanovnici semberskih sela tvrde da su poplave od domaćina napravile sirotinju.

“Spavam u ljetnoj kuhinji bez poda od kako sam se, kad se voda povukla, vratila kući. Nisam dobila ništa ni od koga vrijedno, imam penzije 300 KM ali su mi odmah odbili četiri marke za Fond solidarnosti, a ja sam poplavljena. Oni jedno pričaju na televiziji, a drugo misle”, kaže Gospa Lukić iz Velinog Sela kod Bijeljine.

Gostujući na Federalnoj televiziji predsjednik Srpske pričao je o ažurnosti i blagovremenom djelovanju vlasti za vrijeme elementarnih nepogoda, ali i o darežljivosti koja još traje.

“Nakon poplava nismo se okrenuli i otišli nego smo sistemom dodjele vaučera od po 5 000 KM pomogli svima kome je oštećen stambeni prostor. Samo naivni misle da je moguća spekulacija tim veučerima”, ističe predsjednik Srpske.

Stanovnici poplavljenih semberskih sela ogorčeni su na surovu svakodnevicu sa kojom se suočavaju, ali i na, kako ironično kažu, velikodušnu pomoć kojom se vlast hvali.

“Dobio sam te vaučere i otišao da dignem bijelu tehniku, nisam dobio šta sam tražio nego šta ti daju. Negdje isporuka traje i do devedeset dana, a uzmeš cement moraš platiti 80 KM da ti doveze kući”, priča Milorad Savić iz Velinog Sela.

“Pomoći će vaučeri nešto, ali nije to baš 5000 KM. Kad kupuješ sa vaučerima sve je mnogo skuplje nego kad plaćaš gotovim novcem”, žali se Gospa Lukić.

Osim napuklih kuća i mokrih zidova, uništenog namještaja i propalih usjeva, voda je iza sebe ostavila i pokvarene traktore i mašine, koji su bili osnovna sredstva za rad ovdašnjeg stanovništva.

“Kombajn, krunjač i ostali priključci kojim obrađujemo zemlju su uništeni, nemamo čime da  radimo. Ne znamo kako ćemo preživjeti”, kaže Milica Jevtić iz Donjeg Broca.

Strpljenje je na izmaku, a rješenja ni na vidiku, kažu poplavljeni koji se bore svim silama da pronađu sredstva za stvaranje i najminimalnijih uslova za život prije zime.


(BN TV)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

манипулатор

23.08.2014 20:58

јасно је да је буџет РС празан, баја се досјетио да подјели папире без покрића, па ће се још изрекламирати јавно се љубећи и дјелећи те папире па коме опанци коме обојци, неко ће нешто и купити по повећаним цјенама, а неће моћи да се оспособи за поновно покретање производње, и још ће тај који је претрпио велику штету од својих пензија и регистрације плаћати у солидарни фонд, такви су требали бити ослобођени од било каквих плаћања, њима треба помоћи, па зар то није чиста манипулација са овим несретним људима, тек ће се видјети шта је било на крају, ко преживи???

ODGOVORITE
Name

bijeljnka

23.08.2014 21:17

Oni nas sa tim vaucerima prave budalama pokupili su svu skart robu pocev od laminata i tu nema izbora uzmi ili ostavi a nemas sta ostaviti ide zima i moras uzimati.

ODGOVORITE
Name

Mia

24.08.2014 01:25

Ovi vaučeri su samo poslužili za predizbornu kampanju i naslikavanje Dodika, Cvijanovićke i pojedninih ministara. Ljudi su dijelili te vaučere malo po malo, da bi se što više puta fotografisali. Potpuno je nebitno koliko i da li će vaučeri pomoći poplavljenima, bitno je da su oni poslužili svrsi koju je Vlada imala u planu. Voda ljudima uništi SVE, a oni im daju neki vaučer kojim mogu da kupe samo određene stvari i to poprilično moraju da čekaju na njih, imaju samo odabrane artikle koje mogu da uzmu, ma dakle ugnjetavaju taj narod kako stignu. To što taj narod nema ni šta da jede, to uopšte nije bitno. Ovoj vlasti nije dovoljno što uništava ovu državu i ovaj narod devet godina, nego su sad počeli i da nas ponižavaju sa ovim vaučerima. Ako oni ne odu sa vlasti u oktobru, svi mi možemo samo da spakujemo kofere i idemo odavde, jer ovde više nikakvog života neće biti.

ODGOVORITE
Name

hmmmm

24.08.2014 07:50

Kuca je na tati ima HR.licnu kartu i ne moze dobit vaucer, a platit porez mora tad je registrovan i nema veze koju licnu kartu ima. Voda nije poplavila licnu kartu nego kucu na teritoriji Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

VAUCERI

24.08.2014 09:16

Zar "naprosto", "fakticki" niste prozreli igranku.Ovo ce biti kao sa obveznicama. Pojavice se njihovi igraci koji ce vaucere otkupljivati u pola cijene. Naravno u zgradi vlade imaju svoje igrace koji ce im odma te vaucere unovciti, a posteni trgovci koji su htjeli da izadju u susret narodu cekace dvije godine i vise da to naplate. PREVARA !!!

ODGOVORITE
Name

maja

24.08.2014 09:54

Ovo je cista manipulacija! Tacno je da smo dobili vaucere jos uvijek ne svi,ali je laz da sa njima mozemo placati struju,vodu i odvoz smeca! O materijalu za kucu i namjestaju necu ni da govorim,bruka i sramota! Nabavljaci su toliko cijene podigli,namjestaj i tehniku ne mozes da uzmes sta ti treba, nego samo sta ti oni daju tj.sta im je ostalo u magacinima! Gospoine predsjednice i ostali vasi ministri sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

boban

24.08.2014 11:17

A koliko su dobili poplavljeni u Federaciji znate li mozda?

ODGOVORITE
Name

re

27.01.2018 18:53

U njih je još gore. Neki su dobili u prosjeku 1000 KM a mnogi poplavljeni u Federaciji BiH nisu dobili ništa.

Name

semberac

24.08.2014 11:25

Kako ce taj nesretnik iz Samca imati 5.000 KM kad su Baja i kompanija sve pokupili? Ako ostanu na vlasti niko osim njih nece imati toliko. Ostace nam samo mrvice.

ODGOVORITE
Name

Zoro

24.08.2014 11:52

A šta bi bilo da nije bilo vaučera i pomoći, i ranije je bilo poplava?

ODGOVORITE
Name

borg

24.08.2014 12:13

Predlažem da svi oni kojima vaučeri ne odgovaraju iste vrate tamo gdje su ih uzeli pa da se posle pred tv kamerama prebroje.

ODGOVORITE
Name

amir

24.08.2014 16:51

Boban, u Federaciji ako te interesuje niko nije dobio nista.

ODGOVORITE
Name

sta je za vozila poplavljena

27.08.2014 21:28

Ako ne daju nista za vozila da se skupimo pa ispred opstine ima oni skupi auta cupat cemo sta kome treba. ZORO...za ovu se poplavu bar u Doboju znalo,al nekom je bila potrebna.

ODGOVORITE