За штрајк Билећанки никога није брига

Радници билећке Фабрике текстила и даље се налазе у штрајку, али то још увијек никога претјерано не занима иако је предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао да ће експресно ријешти тај проблем.

 

Република Српска 22.08.2014 | 21:02
За штрајк Билећанки никога није брига

Представаници владиног предузећа „Николе Тесла“ најавили су долазак у Билећу за сљедећу седмицу али је питање да ли ће тада бити касно.

Њемачки послодавац за који ради “Имкес интернационал” планира напустити Билећу чиме би практично завршила сва прича око владиног пројекта развоја текстилне индустрије у Херцеговини, односно у Републици Српској.

Технички директор Милан Бирач, каже да је кћерка директорице Милене Јанковић стигла у тај град и пренијела им да рјешења још увијек нема, а да су им из “Николе Тесле” обећали долазак сљедеће седмице.

“Овдје није у питању десет радних мјеста већ 200. Држати ове људе четири дана у неизвјесности је жалосно. Да ли је крива Милена Јанковић или је крива држава нека се изјасне једном ко је коме дужан. Купац је на моју молбу, на молбу техничара оставио робу још, а тражи да се повуче. Радници сада имају два проблема. Један је да остану без посла и ако добију паре, а други је што још нема никаквог рјешења”, рекао је Милан Бирач, технички директор “Имекс интеранационала”.

Незадовољне раднице кажу да неће одустати од својих захтјева, односно да су спремене сјести за машине чим им се измире све обавезе, а одбацују било какву умјешаност политике у њихове протесте.

“Са политиком немамо везе, ми само тражимо оно што је наше. Сада ко је кривац, Милена, Влада, “Никола Тесла” ми не знамо нити би улазили у то. Нека они то ријеше и нека изађе кривац пред нас. Наши планови су да не почињемо да радимо док нам се не измире сва дуговања”, нагласила је Слађана Биберџић, радница.


Слично размишља и Рада Вучковић:
“Мислим да се прво радници требају испоштовати, па онда тек да се види ко је кривац. Да ли је Милена Јанковић, ако јесте нека одговара Влади. Ми овдје четири дана штрајкујемо, а 220 је нас на платном списку. То је 220 породица, ако није брига Владу то је страшно. Више него страшно да се нико не јавља, да нико нема никаквог обзира према нама”.

Помоћ у остварању својих права радници “Имекс интернационала” тражили су и у Општини Билећа. Тамо су им рекли да је њихове предузеће Општини још увијек дужно 150 од 200 хиљада марака које су им позајмили прије неколико мјесеци и да им због тога сада не могу помоћи.

БН ТВ

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

xxx

22.08.2014 16:29

Ма људи какав Милорад, он се забавио о себи, трази рупе гдје да сакрије толике паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

22.08.2014 16:35

Али зато има пара за славља које будалетина крајиска Додик и паписта Дуриц наруцује ! Е јадна си Херцеговино постала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билеца

22.08.2014 16:41

Опран новац за изборе, менаџмент добро упознат са пренадуваним фактурама за све што је уложено и урађено у ово предузеће. Менаџмент притиснути да после избора пјевају ко им је давао налоге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

22.08.2014 17:42

Само ме интересује да ли постоји један становник Републике Српске који је вјеровао у ову причу??? Поред Кине да ми радимо текстил за Њемачку и остале земље ЕУ??? Они баш мисле да смо овце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСИЛИЈЕ

22.08.2014 18:10

Па људи моји ко је у тај посао вјеровао, осим наивних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сд

22.08.2014 19:16

Па људи моји лепо у октобру опет гласајте за вуковице и додика дје је сад моцни вуковиц гдје је сад 1000 радних места јадна је ова биједа сто црнци и ринта за ниста е само су се зезнули вуковици и додик сувисе рано су поцели овај пројекат требали су сацекати јул па би мозда све било ок до октобра а овако ниста радници колатерална стета.и добро је рекао дроњак пакао је празан дјаволи су овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билецанка

22.08.2014 19:55

Само су будале повјеровале у ово. Срам их било ста раде народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола је момак за 10

22.08.2014 23:01

Хало сд, примијетићу да је Никола Дроњак до сад све добро рекао, па и то. Да је народ већином као Никола Дроњак, ствари би другачије стајале. А не овако. Да нас некакв месар дави и уништава скоро 15 година. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.08.2014 23:40

Чудни су избори, скоро сви су Додика укивали у звиједе. Мора да их је пребројао па закључио да му на следећим неће бити потребни Билећани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.в.23.08.2014

23.08.2014 05:15

Нема пара да вам се исплате ваше зараде али за Цецин концерт има Баја даје хеликоптер и велико обезбеђење да мора концерт да се одржи а и он је сваки дан у хелихоптеру е за такве глупости и луксузе одоше наше паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Острог

23.08.2014 09:05

Хало м.в.23.08.2014, Баја је велико зло, не мало, не обично, не зло, него врло велико зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЈКОВАН

23.08.2014 10:10

Запослили сте се у ПРИВАТНОЈ фирми, склопили уговор о раду, са свим правима и обавезама. и сада држава или неко трећи треба бринути о вашој плати и поштивању или не поштивању уговора о раду... то вам је капитализам, држава нема никакве ингеренције кад је у питању приватник...а то што ви џаба и без плате радите и неколико мјесеци, без плаћених доприноса то је искључиво ваш проблем...иронична сам... ко разумио разумио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

24.08.2014 20:25

Треба изаци на улице и у федер .и у РС и удрузеним снагама збацити ову багру са власти.није ми јасно сто ви из РС-ке нисте подрзали демонстрације из федерације задњи пут.да сте били слозни могли сте данас имати праве демократске изборе.нетреба цекати октомбар,треба на улицу правду тразити,ниста друго не преостаје.вјерујте да це уз вас стати цијели свијет. Или це се ова багра сто влада и у Федерацији и у Р С-ој поново извуци,спремни су на све .

ОДГОВОРИТЕ