СДП блокира РАК

Несметано функционисање Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ доведено је у питање, а Савјет министара тешко да ће и на сједници која је заказана за 3. септембар постићи договор о именовању новог директора агенције.

Босна и Херцеговина 22.08.2014 | 20:14
СДП блокира РАК

Истакао је то члан Савјета РАК-а Љубо Божовић, додајући да је РАК жртва политичких игара.

- Највећи кривац за ову ситуацију је СДП, који инсистира на томе да се сва именовања нових директора у институцијама у којима је руководиоцима истекао мандат ријеше заједно, иако за те друге институције конкурси нису ни расписани. Буду ли чекали расписивање конкурса у још десетак институција, директора РАК-а нећемо добити ни за три мјесеца, истакао је Божовић.

Наглашава да је несметан рад агенције доведен у питање јер је незаконита и нелегитимна свака одлука коју потписује садашњи в.д. директора РАК-а Кемал Хусеиновић, који је у оваквом статусу од 2007. године.

Сједница Савјета министара која је на дневном реду имала и потврђивање Срђана Рајчевића за директора РАК-а требало је да буде одржана јуче, али је због недостатка националног кворума одгођена за 3. септембар. Након одгађања сједнице неизвјесно је какав ће став о овом питању заузети Савјет РАК-а, који је предложио Рајчевића, а који би требало да одржи своју сједницу 27. августа.

- Проблем је што је Савјету РАК-а закон везао руке. Ако одлучимо да ми именујемо новог вршиоца дужности директора или без потврде Савјета министара обавимо примопредају дужности између Рајчевића и Хусеиновића, супротставићемо се закону, констатује Божовић.

Додао је да им преостаје једино да врше притисак на Савјет министара да замрзне рад Савјета РАК-а.

- Овај приједлог ћу изнијети колегама на сједници Савјета РАК-а заказаној за сриједу, рекао је Божовић.

Нагласио је да у цијелој ситуацији може да профитира једино Хусеиновић, који ће продужити свој нелегални боравак на мјесту генералног директора РАК-а.

Директор Савјета РАК-а Пламенко Чустовић сматра да о новонасталој ситуацији треба разговарати хладне главе, али наглашава да није добро што је РАК постао институција која очито зависи од политичких нагодби и препуцавања политичких странака.

- Став Савјета РАК-а биће заузет на самој сједници. Чињеница је да су цијело вријеме проблем ствари које би требало да се подразумијевају, а то је да у законском року од 30 дана од избора директора РАК-а то буде потврђено у Савјету министара и да РАК ради у пуном капацитету. Међутим, и даље се бавимо оним што су некакве околне ствари умјесто да РАК ради посао који му је у надлежности јер је чињеница да је огроман посао пред нама, рекао је Чустовић.

Он је казао да никакав одговор није добио од Савјета министара на писмо које им је упутио још у јуну и у коме је тражио састанак са њима. Чустовић је констатовао да је "очито да је РАК постао жртва политичких натезања и калкулација".

- Пред овом институцијом је пуно посла и треба да ради у пуном капацитету, а не да зависи од воље и одлука других, рекао је Чустовић.

Пробијени рокови

Савјет РАК-а је након спроведене конкурсне процедуре 30. маја за директора агенције једногласно предложио Срђана Рајчевића. Тај приједлог је упућен Савјету министара на потврђивање, а према Закону о комуникацијама, министри су имали рок да се о томе изјасне у року од 30 дана. Савјет министара је, међутим, увелико пробио тај рок јер министри из СДП-а инсистирају на томе да избор директора РАК-а буде разматран у пакету са именовањима у другим институцијама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Чињеница

23.08.2014 08:02

Ова земља је зрела да је преузме нека власт формирана од људи изван граница Босне и Херцеговине и Балкана. Сви ови актери морају бити склоњени а нова власт мора увести ред и поредак. Овако, ова земља је окована у ланце корупције и криминала којег промовишу те такозване политичке странке. Оне то нису него су то већином кримнализоване интересне организације. Организовани криминал у овој земљи, није изван институција, он је уско повезан са институцијама и органима државе. Олична је изјава Николе Дроњка, "Пакао је празан, дјаволи су овдје".

ОДГОВОРИТЕ