SDP blokira RAK

Nesmetano funkcionisanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH dovedeno je u pitanje, a Savjet ministara teško da će i na sjednici koja je zakazana za 3. septembar postići dogovor o imenovanju novog direktora agencije.

Bosna i Hercegovina 22.08.2014 | 20:14
SDP blokira RAK

Istakao je to član Savjeta RAK-a Ljubo Božović, dodajući da je RAK žrtva političkih igara.

- Najveći krivac za ovu situaciju je SDP, koji insistira na tome da se sva imenovanja novih direktora u institucijama u kojima je rukovodiocima istekao mandat riješe zajedno, iako za te druge institucije konkursi nisu ni raspisani. Budu li čekali raspisivanje konkursa u još desetak institucija, direktora RAK-a nećemo dobiti ni za tri mjeseca, istakao je Božović.

Naglašava da je nesmetan rad agencije doveden u pitanje jer je nezakonita i nelegitimna svaka odluka koju potpisuje sadašnji v.d. direktora RAK-a Kemal Huseinović, koji je u ovakvom statusu od 2007. godine.

Sjednica Savjeta ministara koja je na dnevnom redu imala i potvrđivanje Srđana Rajčevića za direktora RAK-a trebalo je da bude održana juče, ali je zbog nedostatka nacionalnog kvoruma odgođena za 3. septembar. Nakon odgađanja sjednice neizvjesno je kakav će stav o ovom pitanju zauzeti Savjet RAK-a, koji je predložio Rajčevića, a koji bi trebalo da održi svoju sjednicu 27. avgusta.

- Problem je što je Savjetu RAK-a zakon vezao ruke. Ako odlučimo da mi imenujemo novog vršioca dužnosti direktora ili bez potvrde Savjeta ministara obavimo primopredaju dužnosti između Rajčevića i Huseinovića, suprotstavićemo se zakonu, konstatuje Božović.

Dodao je da im preostaje jedino da vrše pritisak na Savjet ministara da zamrzne rad Savjeta RAK-a.

- Ovaj prijedlog ću iznijeti kolegama na sjednici Savjeta RAK-a zakazanoj za srijedu, rekao je Božović.

Naglasio je da u cijeloj situaciji može da profitira jedino Huseinović, koji će produžiti svoj nelegalni boravak na mjestu generalnog direktora RAK-a.

Direktor Savjeta RAK-a Plamenko Čustović smatra da o novonastaloj situaciji treba razgovarati hladne glave, ali naglašava da nije dobro što je RAK postao institucija koja očito zavisi od političkih nagodbi i prepucavanja političkih stranaka.

- Stav Savjeta RAK-a biće zauzet na samoj sjednici. Činjenica je da su cijelo vrijeme problem stvari koje bi trebalo da se podrazumijevaju, a to je da u zakonskom roku od 30 dana od izbora direktora RAK-a to bude potvrđeno u Savjetu ministara i da RAK radi u punom kapacitetu. Međutim, i dalje se bavimo onim što su nekakve okolne stvari umjesto da RAK radi posao koji mu je u nadležnosti jer je činjenica da je ogroman posao pred nama, rekao je Čustović.

On je kazao da nikakav odgovor nije dobio od Savjeta ministara na pismo koje im je uputio još u junu i u kome je tražio sastanak sa njima. Čustović je konstatovao da je "očito da je RAK postao žrtva političkih natezanja i kalkulacija".

- Pred ovom institucijom je puno posla i treba da radi u punom kapacitetu, a ne da zavisi od volje i odluka drugih, rekao je Čustović.

Probijeni rokovi

Savjet RAK-a je nakon sprovedene konkursne procedure 30. maja za direktora agencije jednoglasno predložio Srđana Rajčevića. Taj prijedlog je upućen Savjetu ministara na potvrđivanje, a prema Zakonu o komunikacijama, ministri su imali rok da se o tome izjasne u roku od 30 dana. Savjet ministara je, međutim, uveliko probio taj rok jer ministri iz SDP-a insistiraju na tome da izbor direktora RAK-a bude razmatran u paketu sa imenovanjima u drugim institucijama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Činjenica

23.08.2014 08:02

Ova zemlja je zrela da je preuzme neka vlast formirana od ljudi izvan granica Bosne i Hercegovine i Balkana. Svi ovi akteri moraju biti sklonjeni a nova vlast mora uvesti red i poredak. Ovako, ova zemlja je okovana u lance korupcije i kriminala kojeg promovišu te takozvane političke stranke. One to nisu nego su to većinom krimnalizovane interesne organizacije. Organizovani kriminal u ovoj zemlji, nije izvan institucija, on je usko povezan sa institucijama i organima države. Olična je izjava Nikole Dronjka, "Pakao je prazan, djavoli su ovdje".

ODGOVORITE