Служен парастос за жртве “Олује”

У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос поводом 19 година од злочина хрватске војске над Србима у акцији "Олуја" када је убијено око 2.000 људи, а протјерано око 250.000.

Србија 04.08.2014 | 13:19
Служен парастос за жртве “Олује”

Парастосу, који је служио владика славонски Јован, уз саслужење свештеника Српске православне цркве, присуствовали су, осим неколико стотина Крајишника, и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта и предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Владика Јован, рекао је, након парастоса, да нико Србима није одузео Лику, Банију и Кордун све док тамо постоје српске светиње, те поручио да Срби треба да се врате на ова подручја. Поједини избјегли Срби из Хрватске на парастос су дошли у народним ношњама, а неки су носили и транспаренте са поруком да буду ексхумирани њихови погинули рођаци, те да им буду враћени имовина и друга права.

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000. У наставку акције у БиХ, током операције "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Абцеда

04.08.2014 12:06

Вријеме је да прузамо руке једним другима, ста је било било је. Немоземо вјецно овако зивјети. Будимо конацно људи који се могу гледати у оци и сваком показати респект. Ратовали смо, имам другације истине, свак има свој ентитет. Ако би ми сви васе/насе постовали, било би нам боље. Свака зртва је једна превисе. У нади да се неце висе догодити, зелим само мир и сјајну будуцност нама свима. Недајмо никад висе да нас заваде ови наси и странци. Ово је наса заједницка земља. Цувајмо је. Поздрав, Босњак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

04.08.2014 13:05

Никада ми неће бити јасно зашто се овај планирани злочин Хрватске, у средствима информисања у Републици Српској и Србији не назове правим именом-ГЕНОЦИД. Ово кривично дјело по начину извршења, неспорно има обиљежје ГЕНОЦИДА, с тога мислим да се без бојазни тако може и назвати. Одајем дужно поштовање свим невино настрадалим.

ОДГОВОРИТЕ