Милиони марака за изборну кампању

Око 100 политичких субјеката из БиХ, странака, појединаца и коалиција, завршава посљедње припреме за старт кампање уочи избора у БиХ, на којима ће, упркос кризи, бити потрошени милиони КМ јавног новца, али из партија тврде да ће то ипак бити мање него што им дозвољава законски лимит.

Босна и Херцеговина 04.08.2014 | 12:31
Милиони марака за изборну кампању

"Независне" су у протеклих неколико дана покушале да направе својеврсну анкету с представницима десетак партија из БиХ које смо, између осталог, питали с колико средстава улазе у предстојеће изборе, односно колико намјеравају потрошити у изборној утрци.

Добили смо и различите одговоре па и такве да се странка "одриче" билборд кампање или да финансијски скромно улази у кампању како би средства планирана за ове намјене преусмјерили за поплављена подручја.

Но, најпростијом рачуницом једноставно је установити да ће и у ситуацији кризе странке на кампању поново потрошити милионе.

СДА је за овогодишње опште изборе планирала да потроши, како тврде, тек једну петину зарађених прихода из 2013. године.

"Не знам у овом тренутку колико ће то тачно бити средстава, али мислим да ћемо потрошити око 500.000 КМ", каже Амир Зукић, генерални секретар СДА.

Сличан план утрошка средстава у кампањи имају и у СДС-у, из којег тврде да неће имати превише новца на располагању за ове намјене.

"Не могу сад да нагађам, али у сваком случају мање него што предвиђа лимит. Не вјерујем да ће СДС потрошити више од 500.000-600.000 КМ", наводи Драган Ћузулан, генерални секретар странке.

Зорица Михајлова, задужена за финансије у једној од највећих партија - СНСД-у, наводи да ће се и ова странка у сваком случају кретати у законским габаритима.

"Потрошићемо онолико колико је предвиђено законом, а могућност утрошка се рачуна у односу на број бирача. Ипак, мислим да је са 500.000 КМ немогуће исфинансирати озбиљну кампању", каже Михајлова.

За разлику од ове три политичке партије, у Савезу за бољу будућност (СББ) БиХ бит ће мало "шире руке" према самима себи, па су, барем према тврдњама из ове странке, на кампању планирали потрошити пола од дозвољеног лимита, који у њиховом случају износи око два милиона КМ.

"Трошићемо у складу са законом и испод тога, иако смо присутни и пријављени на свим нивоима у БиХ. Отприлике, не вјерујем да ће то бити више од 50 посто од дозвољеног лимита, дакле, око милион КМ", истиче Муниб Јусуфовић, генерални секретар СББ-а.

Када је ријеч о СДП-у, који је, према подацима ЦИК БиХ, у 2013. имао највише приходе, око четири милиона КМ, из ове странке наводе да се одричу дијела билборд кампање.

"Велики дио тих средстава ћемо преусмјерити у друге сврхе. Не могу вам сада напамет рећи, али у сваком случају потрошићемо мање од дозвољеног лимита", каже Лидија Кораћ, потпредсједница СДП-а, задужена и за финансије у овој партији.

Драган Чавић, предсједник НДП-а, истиче да кампања ове странке неће прећи 100.000 КМ.

"Билборди и рекламе су страшно скупи, а ми се прије свега ослањамо на средства из буџета", каже Чавић.
Младен Иванић, лидер ПДП-а, наводи да ће ова партија трошити као и сваки пут до сада.

"Мислим да ће то бити максимално 400.000 до 450.000 КМ. Колико имамо, толико се и пружимо", истиче Иванић.
Занимљив одговор нам је понудио Мартин Рагуж, лидер ХДЗ 1990, који је увјерен да ће његова странка освојити процентуално највећи број гласова у односу на уложена средства.

"ХДЗ 1990 иде на квалитету, а не на квантитету и новац. Ми смо постали бренд с најрационалнијим утрошком средстава, а и овога пута то ће бити минимална средства. Значајан дио ћемо усмјерити за поплављена подручја", каже Рагуж.

ХДЗ БиХ, међутим, још не зна колико ће потрошити средстава у изборној кампањи. Према ријечима Николе Ловриновића, замјеника предсједника странке, али и Марице Јурић, задужене за финансије, у ХДЗ БиХ још нису завршили финансијски план који ће одредити количину утрошка средстава на опћим изборима у октобру.

За крај смо оставили Демократску фронту (ДФ) Жељка Комшића, која у 2013. није могла рачунати на средства из буџета, јер је била новооснована.

"Ми тек 11. августа имамо сједницу Централног изборног штаба, који ће донијети одлуку с колико средстава идемо у кампању", рекао је Сифет Поџић, генерални секретар ДФ-а.

Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ, појашњава да ће Централни бирачки списак бити закључен 28. августа, у складу са чланом 15.10 Изборног закона БиХ, који предвиђа да у року седам дана од дана закључивања овог списка ЦИК објављује број бирача за сваку изборну јединицу.

"Тај број је, наиме, основ за одређивања максималног износа средстава која политички субјект може потрошити за финансирање изборне кампање", појашњава Пирићева.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар