Milioni maraka za izbornu kampanju

Oko 100 političkih subjekata iz BiH, stranaka, pojedinaca i koalicija, završava posljednje pripreme za start kampanje uoči izbora u BiH, na kojima će, uprkos krizi, biti potrošeni milioni KM javnog novca, ali iz partija tvrde da će to ipak biti manje nego što im dozvoljava zakonski limit.

Bosna i Hercegovina 04.08.2014 | 12:31
Milioni maraka za izbornu kampanju

"Nezavisne" su u proteklih nekoliko dana pokušale da naprave svojevrsnu anketu s predstavnicima desetak partija iz BiH koje smo, između ostalog, pitali s koliko sredstava ulaze u predstojeće izbore, odnosno koliko namjeravaju potrošiti u izbornoj utrci.

Dobili smo i različite odgovore pa i takve da se stranka "odriče" bilbord kampanje ili da finansijski skromno ulazi u kampanju kako bi sredstva planirana za ove namjene preusmjerili za poplavljena područja.

No, najprostijom računicom jednostavno je ustanoviti da će i u situaciji krize stranke na kampanju ponovo potrošiti milione.

SDA je za ovogodišnje opšte izbore planirala da potroši, kako tvrde, tek jednu petinu zarađenih prihoda iz 2013. godine.

"Ne znam u ovom trenutku koliko će to tačno biti sredstava, ali mislim da ćemo potrošiti oko 500.000 KM", kaže Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Sličan plan utroška sredstava u kampanji imaju i u SDS-u, iz kojeg tvrde da neće imati previše novca na raspolaganju za ove namjene.

"Ne mogu sad da nagađam, ali u svakom slučaju manje nego što predviđa limit. Ne vjerujem da će SDS potrošiti više od 500.000-600.000 KM", navodi Dragan Ćuzulan, generalni sekretar stranke.

Zorica Mihajlova, zadužena za finansije u jednoj od najvećih partija - SNSD-u, navodi da će se i ova stranka u svakom slučaju kretati u zakonskim gabaritima.

"Potrošićemo onoliko koliko je predviđeno zakonom, a mogućnost utroška se računa u odnosu na broj birača. Ipak, mislim da je sa 500.000 KM nemoguće isfinansirati ozbiljnu kampanju", kaže Mihajlova.

Za razliku od ove tri političke partije, u Savezu za bolju budućnost (SBB) BiH bit će malo "šire ruke" prema samima sebi, pa su, barem prema tvrdnjama iz ove stranke, na kampanju planirali potrošiti pola od dozvoljenog limita, koji u njihovom slučaju iznosi oko dva miliona KM.

"Trošićemo u skladu sa zakonom i ispod toga, iako smo prisutni i prijavljeni na svim nivoima u BiH. Otprilike, ne vjerujem da će to biti više od 50 posto od dozvoljenog limita, dakle, oko milion KM", ističe Munib Jusufović, generalni sekretar SBB-a.

Kada je riječ o SDP-u, koji je, prema podacima CIK BiH, u 2013. imao najviše prihode, oko četiri miliona KM, iz ove stranke navode da se odriču dijela bilbord kampanje.

"Veliki dio tih sredstava ćemo preusmjeriti u druge svrhe. Ne mogu vam sada napamet reći, ali u svakom slučaju potrošićemo manje od dozvoljenog limita", kaže Lidija Korać, potpredsjednica SDP-a, zadužena i za finansije u ovoj partiji.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, ističe da kampanja ove stranke neće preći 100.000 KM.

"Bilbordi i reklame su strašno skupi, a mi se prije svega oslanjamo na sredstva iz budžeta", kaže Čavić.
Mladen Ivanić, lider PDP-a, navodi da će ova partija trošiti kao i svaki put do sada.

"Mislim da će to biti maksimalno 400.000 do 450.000 KM. Koliko imamo, toliko se i pružimo", ističe Ivanić.
Zanimljiv odgovor nam je ponudio Martin Raguž, lider HDZ 1990, koji je uvjeren da će njegova stranka osvojiti procentualno najveći broj glasova u odnosu na uložena sredstva.

"HDZ 1990 ide na kvalitetu, a ne na kvantitetu i novac. Mi smo postali brend s najracionalnijim utroškom sredstava, a i ovoga puta to će biti minimalna sredstva. Značajan dio ćemo usmjeriti za poplavljena područja", kaže Raguž.

HDZ BiH, međutim, još ne zna koliko će potrošiti sredstava u izbornoj kampanji. Prema riječima Nikole Lovrinovića, zamjenika predsjednika stranke, ali i Marice Jurić, zadužene za finansije, u HDZ BiH još nisu završili finansijski plan koji će odrediti količinu utroška sredstava na općim izborima u oktobru.

Za kraj smo ostavili Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, koja u 2013. nije mogla računati na sredstva iz budžeta, jer je bila novoosnovana.

"Mi tek 11. avgusta imamo sjednicu Centralnog izbornog štaba, koji će donijeti odluku s koliko sredstava idemo u kampanju", rekao je Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, pojašnjava da će Centralni birački spisak biti zaključen 28. avgusta, u skladu sa članom 15.10 Izbornog zakona BiH, koji predviđa da u roku sedam dana od dana zaključivanja ovog spiska CIK objavljuje broj birača za svaku izbornu jedinicu.

"Taj broj je, naime, osnov za određivanja maksimalnog iznosa sredstava koja politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje", pojašnjava Pirićeva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar