Како користити телефон у ромингу

Цене у ромингу се знатно разликују од оних у националном саобраћају, а многи корисници своје устаљене навике у мобилној комуникацији не мењају када су на путу.

Информационе технологије 31.07.2014 | 12:28
Како користити телефон у ромингу

Без обзира на то коју мрежу користе, савети који следе корисницима ће помоћи да остваре ефикасну комуникацију без високих рачуна по повратку из иностранства.

•Пре поласка на пут саветујемо вам да се информишете о ценама и услугама које ваш оператер нуди у сарадњи са својим иностраним партнером на одређеној дестинацији.

•Распитајте се да ли ваш оператер нуди специјалне роминг промоције у виду пакета додатних минута и мегабајта за пренос података.

•Пре поласка на пут деактивирајте услугу говорне поште. Пријем и преслушавање говорне поруке тарифира се као долазни и одлазни позив у ромингу.

•Слање СМС поруке за проверу стања на рачуну код неких оператера се тарифира према важећем ценовнику за СМС у ромингу.

•Будите опрезни приликом коришћења интернета, тј. преноса података. Уколико није неопходно да у сваком тренутку имате приступ интернету, на телефону подесите опцију за забрану преноса података у ромингу. Отварање прилога мејлова, видео материјала и фотографија на друштвеним мрежама ствара велики интернет саобраћај.

•Проверите да ли ваш апарат има Wи-Фи опцију и, где год је она доступна, користите локалну Wи-Фи мрежу за опцију преноса података. Обратите пажњу да ће се, уколико дође до прекида Wи-Фи сигнала а услуга преноса података није деактивирана, ваш апарат аутоматски пребацити на ГПРС мрежу и наставити пренос података који се тарифира према ценовнику за роминг.

•Читајући пратећа упутства и обавештавајући се код свог оператера, упознајте са карактеристикама свог смарт телефона. Смарт телефони садрже у себи апликације које захтевају везу са интернетом, на пример аутоматско ажурирање софтвера, апликација или електронске поште. Због тога препоручујемо да искључите опцију аутоматског ажурирања података.

Коментари / 0

Оставите коментар