Чизов: Санкције не воде никуда

Руски изасланик у ЕУ Владимир Чизов изјавио је данас да нове санкције које је Унија увела против Русије не воде никуда и не доприносе рјешавању кризе у Украјини.

Свијет 30.07.2014 | 12:36
Чизов: Санкције не воде никуда

 "Нажалост, ова одлука потврђује наш закључак да ЕУ још не може или не жели да одустане од курса јачања притиска кроз санкције, што само по себи не води никуда и, у сваком случају, не доприноси деескалацији ситуације у Украјини и око ње", рекао је Чизов, а преноси Интерфакс.

Нове мјере онемогућавају руским државним банкама да приступе европским тржиштима капитала, а на мети су и војни сектор, као и осјетљива технологија.Друга по величини руска банка ВТБ, која је обухваћена новим санкцијама, саопштила је да су нове казнене мјере "политички мотивисане" и "неправедне", али је увјерена да ће моћи да дође до капитала ако јој буде потребан.

"Сматрамо да је та одлука политички мотивисана, неправедна, правно дубиозна и да ће вјероватно нанијети економску штету свим странама", наводи се у саопштењу.САД су на листу санкционисаних предузећа ставиле ВТБ, "Банку Москве" и "Руску пољопривредну банку". Казненим мјерама обухваћене су скоро све финансијске институције у којима држава има више од 50 одсто власништва, а изузетак је "Сбербанка".

Званична Москва одбације оптужбе да пружа подршку снагама које се на истоку Украјине боре против украјинске војске.

Коментари / 0

Оставите коментар