Čizov: Sankcije ne vode nikuda

Ruski izaslanik u EU Vladimir Čizov izjavio je danas da nove sankcije koje je Unija uvela protiv Rusije ne vode nikuda i ne doprinose rješavanju krize u Ukrajini.

Svijet 30.07.2014 | 12:36
Čizov: Sankcije ne vode nikuda

 "Nažalost, ova odluka potvrđuje naš zaključak da EU još ne može ili ne želi da odustane od kursa jačanja pritiska kroz sankcije, što samo po sebi ne vodi nikuda i, u svakom slučaju, ne doprinosi deeskalaciji situacije u Ukrajini i oko nje", rekao je Čizov, a prenosi Interfaks.

Nove mjere onemogućavaju ruskim državnim bankama da pristupe evropskim tržištima kapitala, a na meti su i vojni sektor, kao i osjetljiva tehnologija.Druga po veličini ruska banka VTB, koja je obuhvaćena novim sankcijama, saopštila je da su nove kaznene mjere "politički motivisane" i "nepravedne", ali je uvjerena da će moći da dođe do kapitala ako joj bude potreban.

"Smatramo da je ta odluka politički motivisana, nepravedna, pravno dubiozna i da će vjerovatno nanijeti ekonomsku štetu svim stranama", navodi se u saopštenju.SAD su na listu sankcionisanih preduzeća stavile VTB, "Banku Moskve" i "Rusku poljoprivrednu banku". Kaznenim mjerama obuhvaćene su skoro sve finansijske institucije u kojima država ima više od 50 odsto vlasništva, a izuzetak je "Sberbanka".

Zvanična Moskva odbacije optužbe da pruža podršku snagama koje se na istoku Ukrajine bore protiv ukrajinske vojske.

Komentari / 0

Ostavite komentar