Став Србије према Украјини је на испиту

Избалансирана политика Владе Србије када је реч о сукобима у Украјини у наредном периоду ће бити на испиту јер наилази на отпор у земљама који желе брз улазак Србије у ЕУ, рекао је јуче на свечаној седници Владе Србије одржаној у Нишу министар спољних послова Ивица Дачић образлажући свој предлог да се на ову седницу стави и ванредна тачка дневног реда посвећена позицији Србије према украјинској кризи, то јест притисцима који се врше на Београд тим поводом.

Србија 29.07.2014 | 08:11
Став Србије према Украјини је на испиту

Непосредан повод за разговор о овој теми на седници владе био је сусрет српских званичника током преподнева са италијанском министарком спољних послова Федериком Могерини, која је домаћинима поручила да би Србија своју безбедносну политику требало што више треба да усклади са политиком Европске уније у тој области. Она је изразила наду да ће Србија повећати проценат усаглашености своје спољне политике са политиком ЕУ „у наредним недељама или месецима”.

Федерика Могерини је нагласила и да реч ултиматум не припада говору Европске уније, већ да се ради о разговорима када је реч о одговору Европе Руској Федерацији у вези са дешавањима у Украјини. Према њеним речима, озбиљност кризе у Украјини расте сваке недеље и најбољи одговор је, како је рекла, „јака и јединствена порука Руској Федерацији”.

Осврћући се на поруке министарке Могерини, Дачић је оценио да је у наредном периоду важно да уз довољно политичке храбрости и уз консултације са пријатељима са Истока и са Запада обезбедимо да Србија не буде највећа жртва проблема напетости између САД, ЕУ и Русије.

Премијер Александар Вучић је био врло конкретан поручивши да је Србија потпуно лојална Европској унији, али да тражи од Брисела да поштује виталне и националне интересе Србије, те да не очекује да уништавамо сопствену економију зарад тапшања по рамену.

„Ситуација у којој се налази Србија није лака”, констатовао је премијер и истакао да са поносом може да каже да је Србија сачувала позицију земље на путу за Европску унију, али и своју самосталност и независност, те да је сада третирају као озбиљну суверену државу. „Да ли ћемо успети да сачувамо државне и економске интересе, то је питање на које ће одговоре дати будућност”, рекао је премијер, а преноси Тањуг, додавши да то зависи и од способности Владе Србије и од прилика са којима ће се суочити.

„У сваком случају, имамо јасна спољнополитичка опредељења, али живимо у тешким економским условима и не можемо да уништавамо сопствену економију да би нас неко тапшао по рамену”, поручио је Вучић, истакавши да ће Србија свакако бити на европском путу. „И данас отворено кажем да Србија не може да баца под ноге стотине милиона евра да би некоме доказала политичку лојалност. Потпуно смо лојални ЕУ, али тражимо да ЕУ поштује виталне и националне интересе Србије, а то је када наше фирме могу да зарађују, а да нам то неко не зауставља само да би показао силу над Србијом”, казао је премијер.

Уосталом, како је рекао, и изјаве појединих украјинских званичника говоре колико је Србији потребно и алтернативно напајање гасом и колико се у том сектору може обезбедити новца и посла за грађане. „Та позиција неће бити лака, али сам задовољан чињеницом да смо до сада успевали да заштитимо наше виталне интересе. Како ће то бити у будућности? Борићемо се да то одбранимо, а уколико буде долазило до промене наше политике, то ће морати неки други људи”, закључио је Вучић на седници владе.

Након тога је, одговарајући на новинарско питање да ли ће Србија и даље моћи да одржи своју спољну политику у условима заоштравања украјинске кризе, рекао и да је Србија на најбољи могући начин до сада штитила своје националне интересе. „Знам да има много оних који су за Русе, против Руса, оних за Европу, против Европе, и да се људи тако деле, али мислим да, када сви размисле, знају да је влада водила најбољу политику”, рекао је Вучић одговарајући на питање. Како је навео, није било лако водити такву политику, а како је оценио, биће још теже.

Он је сам поставио питање да ли ћемо у томе успети и одговорио: „Мораће неки да пронађу неког другог да би водио другачију политику од те.”

За „Јужни ток”, ма колико то неко од њега тражио, како је нагласио, не може да каже да је лош.

„Србија има најбољи уговор за ’Јужни ток’, бољи него друге земље”, подвукао је Вучић и додао: „Сад ја треба да сечем ногу Србији и свом народу, а ту треба да добијемо 470 милиона евра који директно иду у буџет.”

Да је у питању добар уговор, Вучић је, како каже, рекао и помоћници америчког државног секретара задуженој за Европу и Евроазију. Он је додао да је и у Москви Владимиру Путину и Дмитрију Медведеву казао да се Србија налази на европском путу. „Имамо поштену, одговорну, озбиљну политику, а докле ћемо моћи да издржимо... Знате да ми нисмо ни Америка, ни Русија. Паметни људи знају колико је важно да такву позицију за нашу земљу сачувамо”, закључио је премијер, преноси Тањуг.

Дачић је јуче подсетио и да Србија, уколико жели да реализује свој спољнополитички приоритет, чланство у ЕУ, има обавезу да у предстојећем периоду до затварања поглавља 31 обезбеди да проценат усаглашености њене спољне политике са спољном политиком ЕУ буде што виши. Он је прецизирао и да је у последњих сто дана Влада Србије од 14 спољнополитичких декларација ЕУ подржала десет, те да није могла да подржи четири декларације које се односе на санкције Русији. Он је најавио и да се може очекивати да у наредном периоду Брисел заведе оштрије санкције Москви – које се тичу забране пословања – што би могло да погоди и наше државне интересе.

„Не само зато што ће бити све већи притисак да се Србија придружи тим санкцијама већ и зато што ће пословање тих компанија у овом делу Европе бити доста тешко, тако да могу бити доведени у питање стратешки пројекти за које смо ми животно заинтересовани, као што је ’Јужни ток’”, објаснио је Дачић.

Извор: Политика

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И то је демократија

29.07.2014 18:40

Немас ти ста да мислис,имас да радис како ти се казе,неки,ко зна где, мисле и раде како хоце а ти морас да их подрзавас.

ОДГОВОРИТЕ