Има ли луксуза у Републици Српској?

Свјетска индустрија луксуза је у проблемима, јер Кинези и Руси мање троше.

Република Српска 28.07.2014 | 15:31
 Има ли луксуза у Републици Српској?

Ова вијест  је обишла свјетске меридијане и многе забринула, али у Републици Српској  није оставила никаквог трага.

Зашто и би, кад је за грађане Српске луксуз све оно што је у осталим европским земљама нормална ствар.

За грађане Српске луксуз је рјешавање стамбеног проблема, куповина аутомобила,  љетовање, па чак и храна. Највеће произвођаче луксузне робе је забринула чињеница да Кинези и Руси све мање троше.

Пад брендиране робе услиједио је због високе курсне листе евра, санкција против Москве и пада рубља. Али, грађане Српске ова чињеница много не дотиче.

За њих луксуз није брендирана скупоцјена роба, већ оно што је у европским земљама, којима толико тежимо и за којима трчимо, сасвим нормална ствар. Нама је луксуз нешто сасвим, сасвим обично.

Дакле, и скроман дом постао је луксуз за грађане Српске. Како и не би када већина грађана прима  плате и пензије испод републичког просјека, а потрошачка корпа је и три пута скупља од износа који им се мјесечно “слије” у новчаник.

Зато и не чуди што анкетирани грађани на листу луксуза стављају и прехрамбене намирнице.Кажу да живот чине ситнице, али у РС се толико “уситнило” да је многима сан отићи само неких 300-400 километара даље и освјежити се у Јадрану.

Вера и Дарко Којчиновић  22 године живе у Бечу и кажу да је за Аустријанце луксуз: Вера може себи приуштити и брендове с почетка наше приче и то по врло повољним цијенама.

Како на младима свијет остаје, не требамо бринути за тријезну будућност. И алкохол је постао луксуз. Дакле, плата има и нема, како коме, пензије су ту, али најмање у региону. Новчаници су све празнији, али је бар зато без новца  младима  осигурана тријезна будућност. Вијест о проблемима продаје брендиране робе брзо иде у заборав.

Нама је, ионако, и најмањи луксуз ПРЕДАЛЕКО.

БН ТВ