Шта је све Путин забранио?

У Русији синтетички веш, популарни блогери, рекламирање цигарета и спонтано окупљање грађана имају нешто заједничко- законом су или ограничени или забрањени.

Свијет 28.07.2014 | 09:57
Шта је све Путин забранио?

Однедавно, млађе малољетнице неће моћи да буду ни на једном политичком митингу, па ни на дозвољеном. Дума је то забранила.

Дума је забранила комерцијалним телевизијама рекламе, на интернету су уведена ограничења за популарне болгере укључујући и оне који дијеле своје мишљење по друштвеним мрежама, а чита их више од 3000 људи - примјењиваће се ограничења за медије. Тенденција забрањивања кренула је од трећег мандата Путина који је услиједио послије масовних протеста.

"Још тада су либерални кругови почели да зову Думу полудјелим штампачем који само штанцује законе. И већина закона који нешто забрањују имају за циљ да угуше опозицију и критику власти", каже Наталија Зоркаја, социолог истраживач Левада центра.

Забрањене су и стране ријечи у јавном говору, па чак и у пјесмама кантаутора.

Забрањено је псовање у умјетничким дјелима, пјесмама, представама, филмовима... У Русији се више у кисоцима и у продавницама не могу видјети цигарете –показивање је забрањено. Забрањен је и синтетички веш. Осим шала по баровима и на интернету, протеста нема чак и код ствари које залазе у лични живот.

"Ако је нешто стварно лоше за нас, штетно - онда у реду. Јер када нам се нешто деси ми се обраћамо држави, идемо у болницу, на примјер. И ако је држава на себе узела ту одговорност она има и право да нас коригује", оцјењује једна дјевојка.

"Ја сам против. Јер човјек на примјер има своја права. А некоме говорити какав веш на примјер да носи то је превише", рекла нам је једна жена.

И они који забране схватају као покушај укидања сваке критике и контролу од стране државе у истраживањима их подржавају. Социлози то објашњавају као посљедицу деценија и вијека владавине чврстом руком.

"У свијести људи укоријењена је навика да подржавају оштре мјере и забране и парадокс је да на тај начин обични људи демонстрирају власти да су јој лојални, не би ли на тај начин сачували себе и заштитили свој мали лични свијет који су створили. Јер, друштво је одавно фрагментирано и људи не осјећају одговорност јер осјећају да не утичу ни на шта што је изван њиховог стана", каже Наталија Зоркаја, социолог истраживач Левада центра.

Више од донијетих закона који нешто забрањују има њихових предлога. Тако се чуло да треба забранити као "штетне" штикле, балетанке и патике... Ту су чак и предлози да се уведу правила понашања грађана у њиховим спаваћим собама.

Извор: Б92

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја

28.07.2014 08:06

Јос да забрани да Милорад Додик долази у Русију било би све супер. Недај му Владимире да ти се мува ту у твојој земљи, направит це хаос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти баја

28.07.2014 08:10

Овај це забранити људима да иду у wц без његов знања, ах то ти је демократија,

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

28.07.2014 08:56

То је Русија...и то је закон... хахахаха... Па зар би Путин био све ове године на власти да није цврста рука,има ли и један диктатор да без репресије остаје главни.Он је бог и батина и ту нема прице...Али није мени за Русе,они су вец навикнути на то... Сути и слусај. Далеко им куца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.07.2014 09:13

Прво да будемо јаснији,на Русију се иде свим средствима које запад има.Војно су последња.Омладину окренути против власти,изазвати медјусукобе,затровати је дрогом,нудити тз.западне вредности као ресење.Кварити стање у војсци,спијуне поткупљивати,терористе обуцавати подрзавати плацати.Изазивати нереде где год је могуце,стално потенцирати питање људских права(нецемо о Америци и смртним казнама) и тако растурати Русију која да и то нагласим зиви тренутно најбоље од кад постоји.Заслуге Путина су огромне за економски и војни напредак.А то слозицете се не одговара некима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТАР

28.07.2014 10:47

САМО ДА БАЈИ ОДУЗМЕ ОНО НАРОДНО СТО ЈЕ ОДНИО У РУСИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памук

29.07.2014 21:50

Сад це Миле требати носити само памуцне гаце кад иде код Путина. Нема висе ципке и халтера ;-)

ОДГОВОРИТЕ