Студентска звања разлог нових подјела

Закон о измјенама Закона о звањима Републике Српске усвојен је 2. јула ове године, али би, по свему судећи, већ могао да буде предмет оштре расправе.

Република Српска 26.07.2014 | 20:25
Студентска звања разлог нових подјела

Студентима који су завршили три и четири године студија слиједи исти назив – дипломирани, иако имају различите бодове.

За измјене овог члана закона није био ни сам министар просвјете, а студенти који имају завршене четири године студија најављују и протесте, уколико се овај проблем не ријеши.

Студенти са завршених три године факултета улазе у исту трку на тржишту рада са онима који су се школовали четири године.

Закон о измјенама Закона о звањима доноси ново правило – и једни и други ће имати назив дипломирани. Очекивано, они који имају завршене четири године студија то негодују.

Све је посљедица захтјева студената са Пољопривредног факултета на ком студије трају три године. Првобитним измјенама Закона о звањима је предложен назив бечелор, који је убрзо и одбачен, јер то није, како кажу у Ректорату, ријеч из српског језика.

За поједине чланове новог Закона о звањима није био чак ни министар просвјете. Док незадовољни студенти најављују оштре мјере свог дјеловања против ове одлуке, Горан Мутабџија поручује да је то готова ствар.

Ни у Синдикату образовања, науке и културе нису били вољни да дају свој пристанак. Драган Гњатић поручује да ће о овом закону тек да се поведе полемика.

Да у Закону о звањима има недоречености, сагласан је и сам министар. Горан Мутабџија је поручио како овај закон вјероватно неће бити дугог вијека, а Парламент Српске га је усвојио тек прије нешто мање од мјесец дана.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

26.07.2014 20:05

ИСТРАЖИТЕ И ОБЈАВИТЕ ЈАВНО РАЗЛОГЕ ЗА ОВУ КАТАСТРОФАЛНУ УЈДУРМУ... СВИ ВЕЛИКИ ИГРАЧИ ИЗ СНСД-А ИМАЈУ СВОЈЕ ПРИВАТНЕ УНИВЕРЗИТЕТЕ И НОРМАЛНО ДА ЗБОГ ПРОФИТА ПРАВЕ ОВУ ЗАЈЕБАНЦИЈУ, ЈЕР ЗНАЈУ ДА ДИПЛОМЕ ИЗ БИХ КОЈЕ СУ СТЕЦЕНЕ ПОСЛИЈЕ РАТА НИКО У ОКРУЖЕЊУ А ПОГОТОВО ЕВРОПИ НЕ ПРИЗНАЈЕ... БИТНО ИМ ЈЕ САМО УЗЕТИ ВЕЛИКИ НОВАЦ НЕКОМ ЈАДНИКУ И УВАЛИТИ МУ БЕЗВРИЈЕДНИ ПАПИР НА КОЈЕМ МОРА ПИСАТИ "ДИПЛОМИРАНИ".... ПРЕДСЈЕДНИК КЛУБА ПОСЛАНИКА СНСД-А ЖЕЉКО МИРЈАНИЦ ЈЕ ТО МОРАО ПРОГУРАТИ, ЈЕР ЈЕ ТО ТАКО ЗАМИСЛИО И ТРАЖИО ЊЕГОВ ГАЗДА БЛЦ КОЛЕЏА ВЕЛИКИ ПИЛОТ, КЊИЖЕВНИК, ДИРЕКТОР БАЊАЛУЧКОГ ПОЗОРИШТА, МАЂИОНИЧАР И ШТА СВЕ НЕ... НЕНАД НОВАКОВИЦ, ТАКОЂЕ ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕР СНСД-А И БИВСИ ЧЛАН СДС, КОЈИ ОВИХ ДАНА ЦИНИ БАШ СВЕ ДА ПРЕЂЕ У ОПОЗИЦИОНИ ТАБОР КОД СВОГ ДРУГА МЛАДЕНА ИВАНИЦА... ИТД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

26.07.2014 21:22

Ова власт је предубоко заглибила. У свему. Све их треба стрпати у затвор а вратити стари систем образовања као што је било прије него су они преварили народ и дошли на власт. Овај министар је нула, ради за тајкуне који су видјели доброг профита варајући те младе људе да су их образовали. Нису него су их преварили. А ти млади људи су потрчали дочепати се неког папира. Нису ни они невини у свему томе. Постани економиста за 150ЛМ мјесечно! Треба ли додатно појашњење? Наравно да не треба. Ово су зликовци. Све и једог тог багрова који је истакао такав оглас одмах треба затворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАТИО

26.07.2014 23:12

Намјера је да се страначки поданици, дјеца, братићи, сестрићи и кумови са завршеним "куповним" факултетима и формално изједначе са дипломираним. Нејасно је само откуд потреба за изједначавањем, кад су они у реалности већ у предности?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

27.07.2014 06:24

Ако се опозицији још овај (по ко зна који пут) Ненад Новаковић, главни "глумац" у овој причи прода и ако их насамари својим прелетом... онда заслужују да изгубе ове и све изборе до краја 21.вијека. Потпуно се слажем са "гастарбајтером" и потписујем сваку његову ријеч. Па дотични рушитељ високог образовања у Републици Српској је бескомпромисни среброљубац, похлепни и болесни СНСД-ов директор свега и свачега... својевремено "Гласаа Српске" док није припремио терен да га будзашто купи Бајин полуписмени тајкун из Кнежева (Копања). Шиптар(?!), како од миља Новаковића зову који је поред Копање једини новинар у Бањалуци који се обогатио, већ годинама као СНСД-ов човјек директорује у Народном позоришту, посједује властиту авијацију, штампарију, издавачку кућу, виле, куће и пууууно...пуууно кеша. То све је прибавио у задњих 9 година а ви процијените с којом то влашћу има везе??? И мени су познати његови покушаји да се поново прода опозицији... Могу само ако су слијепи од очију у своје редове примити овог "заслужног" грађанина који је високо образовање оборио на тако ниске гране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монитор

27.07.2014 18:03

Ова дјеца којој су од неодговорних бандита из власти и тајкуна блиских истим тим властима, утрпане дипломе менаџера, могу радити само као конобари.

ОДГОВОРИТЕ