Ко је битнији - клуб или национални тим?!

Да ли је омладински репрезентативац морао да се врати пре меча са Бугарском на ЕП? „Орлићи“ пре две године без Аксентијевића и Лазара Марковића, прошле без Нинковића.

Фудбал 26.07.2014 | 19:40
Ко је битнији - клуб или национални тим?!

Млађе репрезентативне категорије или клуб? Питање које се као „дежа ви“ враћа из лета у лето, питање које потеже читав низ полемика на тему шта је важније и коме је играч потребнији. И на крају се све по правилу врати на исто. Свако натеже на своју страну, а највише испаштају млади играчи који, наравно, не могу у исто време да седе на две столице.

Последњи пример повратка Андрије Живковића дан пре најважније утакмице омладинске репрезентације на Европском првенству у Мађарској само је извукао из фиоке слична искуства. Пре две године Аксентијевић и Лазар Марковић нису могли да се одазову „орлићима“ због обавеза Партизана у квалификацијама Лиге шампиона, док је прошлог лета Митровић добио зелено светло због суспензије у клубу, али је Никола Нинковић био спречен да заигра за омладинце, а тиме ускраћен да освоји титулу првака Европе.

Аксиом да је репрезентација светиња очигледно нема прођу за било коју категорију осим сениорске. Чињеница да је шампионат у Мађарској квалификациони за Светско првенство на Новом Зеланду, требало је да буде јак адут у рукама људи са Теразија, али у Хумској и поред жеље да помогну првенствено размишљају о сопственим интересима и о утакмици сезоне против Лудогореца. Кристално је јасно шта црно-бели могу да добију у овом двомечу, а још јасније колико могу да изгубе.

Оно што „појачава таласе“ у целој причи је то што многи сматрају да је Живковић могао да одигра још један меч за „орлиће“ и у суботу се врати у Београд. На тај начин ни он, ни Партизан, ни репрезентација не би изгубили ништа, а са таквим договором је селектор Вељко Пауновић отпутовао у Мађарску („имаћемо Живковића и Пантића за утакмице групне фазе“). Ипак, млади везиста је у Београд стигао два дана раније, а тренер Партизана и директор свих селекција у савезу то објашњавају договором.

- Вељко Пауновић и Саво Милошевић су давали коректне изјаве, са њима сам стално био у контакту и не видим разлог да се прави било какав проблем. Имали смо договор да изађемо у сусрет репрезентацији, преузмемо ризик и одиграмо без Пантића и Живковића на Фарским Острвима и да се по нашем повратку поново чујемо. Тако је и било, драго ми је да су они разумели интересе Партизана, а коректност у разговорима је била обострана. У том троуглу све функционише на прави начин, тако да свако ко буде покушао то да поквари сигурно неће успети - истакао је тренер црно-белих Марко Николић.

На сличан начин размишља и директор млађих селекција у ФСС Саво Милошевић. Он не крије да је покушао да убеди црно-беле да Живковић остане још 90 минута уз „орлиће“, али да у томе на крају није успео.

- Све је урађено уз консултације и учинили смо једино што је било могуће. Имали смо договор да се чујемо после Партизанове утакмице на Фарским Острвима. Нисмо успели да се договоримо да Живковић остане код нас, али то није наш једини проблем, свакако је већи чињеница да смо утакмицу са Бугарима дочекали без пет играча - закључио је Милошевић.

После „случаја Живковић“ који је само последњи у низу намеће се закључак да је једино решење стављање одређених теза везаних за овакве ситуације на папир. Без тога џентлменски, па и било какви други добронамерни договори неће моћи да искључе незадовољство једне стране.

ДА цела ситуација са повратком Андрије Живковића у Партизан дан пред утакмицу са Бугарима није по мери људи из Фудбалског савеза Србије, сведочи најава Саве Милошевића на крају приче о договору са Партизаном.
- Неке ствари ћемо ипак морати да мењамо из корена. Имам већ неки план у глави, причаћемо о томе опширније када се вратимо са Европског првенства - категоричан је Милошевић.

Коментари / 0

Оставите коментар