Тјерају их да раде и кад су тешко болесни

Послодавци у РС своје раднике често ангажују да потпуно бесплатно обављају њихове приватне послове, попут чишћења станова, уређења дворишта, те прања базена, али су забиљежене и увреде које запослени трпе од својих претпостављених као што су "Ви ми се гадите", "Сви сте ви ситна боранија за мене", те "Ја храним вашу дјецу".

Босна и Херцеговина 26.07.2014 | 14:05
Тјерају их да раде и кад су тешко болесни

Радницима се забрањује чак и кориштење боловања, тако да су присиљени радити и у случајевима тежих обољења: важно је само да могу доћи до посла.

Све то је "Независним" потврдила Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, која каже да се у склопу њиховог прошлогодишњег истраживања 32 одсто радника изјаснило да трпи мобинг, а по подацима из ове године, такви случајеви су повећани за додатних 10 процената.
Ни то, међутим, није врх леденог бријега, показују искуства синдикалаца.

"Тај постотак је знатно већи, али радници се још не усуђују да говоре о томе, а многи од њих и не препознају ту врсту повреде њиховог права. Радници о томе нерадо причају и избјегавају да њихов проблем допре до лица јавности или да за ту врсту проблема траже судску заштиту. Избјегавају судске спорове јер страх од губитка посла је непрекидно присутан, тако да се трпи све само да се заради корица хљеба", наводи Оџаковићева.

Она притом додаје да све то вјероватно охрабрује послодавце да и даље неометано врше мобинг и друге врсте притисака на раднике. Резултат свега је, истиче она, да готово и нема дјелатности у којој радници нису изложени мобингу.

"Радници су изложени свим врстама притисака, који иду од вербалних напада, незаслуженог кажњавања, па и физичког напада и пријетњи како њима, тако и њиховим породицама. У овом периоду најчешћи облик притиска на раднике огледа се у онемогућавању коришћења годишњег одмора, свакодневни прековремени рад и по 12 сати дневно, а да о томе нису унапријед обавијештени, нити плаћени. Треба навести и обраћање радницима уз вику и пријетњу, те вријеђање", истиче Оџаковићева.

Овакве тврдње наљутиле су послодавце, који синдикалцима поново поручују да им је "циљ само да изазивају проблеме тамо гдје не постоје".

"Они се стално позивају на нека своја истраживања. Нека нам доставе такве податке да бисмо се могли изјаснити. Треба причати увијек, не уопштено, већ од слова до слова ко су ти послодавци", казали су нам из Уније удружења послодаваца РС.

Међутим, да заиста има неодговорних послодаваца свједоче и подаци који су нам уступљени из Републичке управе за инспекцијске послове.

"Републичка инспекција рада је за шест мјесеци ове године извршила 3.196 контрола, гдје је у 971 случају или 30 одсто контрола утврдила неправилности. Послодавцима је изречено 780 управних мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања неправилности", навела је Душанка Макивић, виши стручни сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за инспекцијске послове.

"Пријете отказима, тероришу раднике"

Радницима у РС пријетња отказом непрекидно виси над главом, а мобингу су посебно изложени синдикални активисти јер они својим радом у великој мјери спречавају послодавце да тероришу раднике, навела је Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС.

"Ми у Савезу синдиката свакодневно штитимо раднике од бахатог и насилног понашања послодаваца, али они морају имати храбрости да свој проблем изнесу и да заједно с нама и својим радним колегама солидарно буду на истом задатку, да дозволе да се о томе прича и судски процесуира, без обзира на све потешкоће до којих долазе на путу до правде", каже Оџаковићева.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ннн

26.07.2014 13:47

Сви ти су досли до новца преваром крадјом и сад су богови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

26.07.2014 16:39

Поједини људи, тј. садашњи послодавци-газде су се обогатиле за ноћ. Поштен народ нема ни за основне услове за живот, не могу дјецу да школују, продају аута јер немају пара за регистрацију истог итд, итд. Док се послодавци возе у аутима вриједним и по 70 хиљада км. Са својом породицом иду на море у Турску... а радницима недају ни одмора. Жалосно и тешко сиротињи јер сит гладним не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ