Измјене и допуне буџета усвојене по хитном поступку

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ, којим је предвиђено преусмјеравање више од седам милиона КМ из овог буџета за подручја угрожена мајским поплавама.

Босна и Херцеговина 24.07.2014 | 18:43
Измјене и допуне буџета усвојене по хитном поступку

Усвојен је и закључак посланика СНСД-а Бошка Томића којим се предлаже да Савјет министара БиХ за прву наредну сједницу припреми приједлог којим ће из буџета БиХ за 2014. годину бити издвојено додатних 20 милиона КМ из грантова и капиталних улагања који неће бити реализовани у овој години.

Уштеде су направили сви буџетски корисници својим приједлозима којима су појединачни буџети институција смањени за један одсто, чиме је испоштован закључак Савјета министара БиХ и више закључака са 67.
сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о буџетским уштедама.

Због објективне штете и трошкова насталих током поплава уважена је чињеница да су три институције - Министарство одбране, Обавјештајно-безбједносна агенција и Управа за индиректно опорезивање БиХ издвојиле нижа средства.

Представнички дом усвојио је Извјештај Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о измјени и допуни Закона о акцизама у БиХ, којим се мијења начин обрачуна акцизе на пиво.

Комисија је одлучила да текст закона буде усвојен у тексту како га је предложио Савјет министара БиХ, а да одбије амандмане на Закон које су претходно у различитим текствовима усвојила оба дома.

Члан Комисије Борислав Бојић, образлажући овакав став, рекао је да је то најмање лоше рјешење иако није нешто што ће да стимулише домаћу производњу.

Према његовим ријечима, на сједници Комисије истакнута је потреба да се приступи новим измјенама закона које би значајније стимулисале домаћу производњу, а што је и била интенција закона.

Разлози за покретање поступка за доношење овог закона проистичу из потребе предузимања мјера које ће створити повољније услове за пословање привредних субјеката из пиварске индустрије, а посебно у
погледу конкурентности.

Према предложеном закону, пиваре чија је просјечна производња у претходне три године мања од 400.000 хектолитара задржале би акцизу од 0,20 КМ по једном литру, а за пиваре које производе више од 400.000 хектолитара годишње обрачунавала би се акциза од 0,25 КМ по једном литру.

Право на смањену акцизу може остварити и увозник под условом да има доказ да је пиво набавио од произвођача чија је просјечна производња у претходне три године мања од 400.000 хектолитара.

Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ у првом читању, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић није добио подршку посланика из Републике Српске, па ће бити упућен на усаглашавање Колегијуму дома.

Овај законски приједлог предвиђа строже кажњавање починилаца кривичног дјела који користе стање природне несреће да би чинили кривична дјела и на тај начин прибавили противправну имовинску корист.

Обустављена је законска процедура о Приједлогу закона о допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ јер по други пут није прихваћено негативно мишљење Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику Парламентарне скупштине БиХ.

Заједничка комисија са пет гласова "за", два "против" и једним "уздржаним" није прихватила принципе Приједлога закона, уз образложење да буџетом институција БиХ за текућу годину нису предвиђена финансијска средства неопходна за његову реализацију.

Став Комисије је и да би усвајањем овог закона било потребно измијенити и одредбе Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера у БиХ, којим је дефинисан рад Независне комисије Парламентарне скупштине БиХ за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чији је потписник БиХ или други суд у складу са законом БиХ.

Одбијен је Приједлог оквирног закона о олакшицама за запошљавање младих лица у БиХ, чији је предлагач био посланик ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић.

Заједничка комисија за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику Парламентарне скупштине БиХ није прихватила принципе приједлога овог закона.

На усаглашавање Колегијуму дома упућен је Приједлог закона о процедури гласања држављана других држава на територији БиХ, којим се регулише остваривање бирачког права држављана других држава који
трајно или привремено бораве у БиХ када гласају на изборима или референдуму који се проводи на бирачким мјестима те државе у БиХ, као и услови, начин и поступак у вези са гласањем.

Основни принцип за остваривање бирачког права држављана других држава у БиХ је реципроцитет за држављане БиХ када гласају на територији те државе.

Посланици су усвојили и извјештаје о извршеним ревизијама учинка о темама "Управљање уговорима о дјелу и уговорима о привременим и повременим пословима у институцијама БиХ" и "Телекомуникациона рјешења у институцијама БиХ".

Гласањем о свим тачкама дневног реда окончана је данашња сједница, а наредна је заказана за 4. септембар.

Коментари / 0

Оставите коментар