Штаб најавио обраћање Суду у Стразбуру

Уколико Уставни суд Хрватске референдумско питање о двојезичности прогласи неуставним, Штаб за одбрану хрватског Вуковара ће се обратити Европском суду за људска права у Стразбуру, најавили су данас челници тог штаба који је и покренуо референдумску иницијативу и Сабору доставио више од 600.000 потписа.

Регион 24.07.2014 | 14:46
Штаб најавио обраћање Суду у Стразбуру

Уз оцену да се на Уставни суд "са свих страна" врше пристисци како би референдумско питање прогласио неуставним, председник Штаба Томислав Јосић тврди да питање није неуставно, нити се њиме задире у стечена права националних мањина у Хрватској, преноси Хина."Њиме би се зауставило незаконито и насилно постављање двојезичних табли у Вуковару, док се права која сада конзумирају Срби, а која су стекли када је у Уставном закону писало 50+1, не би укидала нити је то могуће", навео је Јосић.

Додао је да се референдумским питањем враћају стандарди који су били у Уставном закону о правима националних мањина "када његово спровођење није генерисало спорове и проблеме".Подсетивши да националне мањине у Хрватској своја права остварују по три основе - Уставном закону, статутима јединица локалне самоуправе и међудржавним уговорима, Јосић је навео да се њиховим предлогом мења само остваривање права по првој основи (Уставном закону), док се за мањине чија су права регулисана локалним статутом или међународним уговором ништа неће променити.

Члан Штаба за правна питања Владо Иљкић нагласио је да су направили анализу могућих утицаја на права националних мањина у случају промене Уставног закона и закључили да то не би донело штете ниједној националној мањини, па ни српској.

Сабор је 15. јула упутио референдумско питање на оцену уставности, а одлуку је донео на основу предлога Одбора за Устав.Обор сматра да је питање по којем би грађани на референдуму одлучивали да ли су за то да право на равноправну службену употребу свог језика и писма националне мањине остварују у срединама у којима чине више од половине, уместо садашње трећине становништва, у нескладу са Уставом.

Протумачио је да је такво референдумско питање противно преамбули Устава и низу међународних докумената, међу којима је и Уговор о приступању Европској унији.Хрватска влада својевремено је најављивала уставне промене које би онемогућиле одржавање референдума којима се ограничавају, или смањују права мањина.

Извор: Хина 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МАРКО

24.07.2014 13:01

И ДА ИДЕМО СА ОВИМА У ЕВРОПСКУ УНИЈУ.ЈЕДИНА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ ГДЈЕ ВЕЛИКИ ДИО НАРОДА ПРОСЛАВЉА ФАШИЗАМ ОДНОСНО ЗЛОГЛАСНУ НДХ.БИЛО ЈЕ И ХОЛАНЂАНА У ЊЕМАЧКОЈ ВОЈСЦИ ПА НИСУ ЗА ХИТЛЕРА,БИЛО ЈЕ И НОРВЕЖАНА АЛИ НЕМА НИГДЈЕ ТОЛИКЕ МРЖЊЕ КАО У САДАШЊОЈ ХРВАТСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ