Štab najavio obraćanje Sudu u Strazburu

Ukoliko Ustavni sud Hrvatske referendumsko pitanje o dvojezičnosti proglasi neustavnim, Štab za odbranu hrvatskog Vukovara će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, najavili su danas čelnici tog štaba koji je i pokrenuo referendumsku inicijativu i Saboru dostavio više od 600.000 potpisa.

Region 24.07.2014 | 14:46
Štab najavio obraćanje Sudu u Strazburu

Uz ocenu da se na Ustavni sud "sa svih strana" vrše pristisci kako bi referendumsko pitanje proglasio neustavnim, predsednik Štaba Tomislav Josić tvrdi da pitanje nije neustavno, niti se njime zadire u stečena prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prenosi Hina."Njime bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, dok se prava koja sada konzumiraju Srbi, a koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50+1, ne bi ukidala niti je to moguće", naveo je Josić.

Dodao je da se referendumskim pitanjem vraćaju standardi koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina "kada njegovo sprovođenje nije generisalo sporove i probleme".Podsetivši da nacionalne manjine u Hrvatskoj svoja prava ostvaruju po tri osnove - Ustavnom zakonu, statutima jedinica lokalne samouprave i međudržavnim ugovorima, Josić je naveo da se njihovim predlogom menja samo ostvarivanje prava po prvoj osnovi (Ustavnom zakonu), dok se za manjine čija su prava regulisana lokalnim statutom ili međunarodnim ugovorom ništa neće promeniti.

Član Štaba za pravna pitanja Vlado Iljkić naglasio je da su napravili analizu mogućih uticaja na prava nacionalnih manjina u slučaju promene Ustavnog zakona i zaključili da to ne bi donelo štete nijednoj nacionalnoj manjini, pa ni srpskoj.

Sabor je 15. jula uputio referendumsko pitanje na ocenu ustavnosti, a odluku je doneo na osnovu predloga Odbora za Ustav.Obor smatra da je pitanje po kojem bi građani na referendumu odlučivali da li su za to da pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umesto sadašnje trećine stanovništva, u neskladu sa Ustavom.

Protumačio je da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji.Hrvatska vlada svojevremeno je najavljivala ustavne promene koje bi onemogućile održavanje referenduma kojima se ograničavaju, ili smanjuju prava manjina.

Izvor: Hina 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MARKO

24.07.2014 13:01

I DA IDEMO SA OVIMA U EVROPSKU UNIJU.JEDINA ZEMLJA U EVROPI GDJE VELIKI DIO NARODA PROSLAVLJA FAŠIZAM ODNOSNO ZLOGLASNU NDH.BILO JE I HOLANĐANA U NJEMAČKOJ VOJSCI PA NISU ZA HITLERA,BILO JE I NORVEŽANA ALI NEMA NIGDJE TOLIKE MRŽNJE KAO U SADAŠNJOJ HRVATSKOJ.

ODGOVORITE