Протест синдиката Србије против Закона о раду

Неколико хиљада чланова Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката Независност протестују у Београду, незадовољни изменама закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању.

Србија 17.07.2014 | 15:00
Протест синдиката Србије против Закона о раду

Синдикати су најавили и да ће у четвртак бити организован генерални штрајк запослених у Србији.Након окупљања на Тргу Николе Пашића испред Дома синдиката окупљени синдикалци, радници и грађани кренули су у кратку шетњу ка Председништву, затим кроз Краља Милана и Кнеза Милоша назад то Трг Николе Пашића.У протестној колони су чланови СССС и УГС Независност и чланови синдиката Слога, Синдиката српске полиције, левичарске организације, као и синдкалци из другх градова Србије.

Синдикалци ће предати своје захтеве и у Председништву и у Скупштини, у којој се расправља о амандманима на законе о раду и ПИО.У Скупштини Србије, наставља се седница на чијем су дневном реду предлози измена закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању, која је почела у уторак. Председница Парламента Маја Гојковић, раније је рекла да би закони у четвртак могли бити усвојени. Иначе, јучерашњу расправу обележила је жустра расправа између посланика СНС-а и опозиционих партија.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић изјавио је, поводом протеста два репрезентативна синдиката због Закона о раду, да ће држава бити јача од било каквог притиска. "Држава ће бити снажнија од оних који желе да сачувају своје личне бенефиције", рекао је Бабић за РТС и додао да држава не може да "затвара очи" пред тим да су синдикати до сада имали "апсолутну зашиту" било да су репрезентативни, или не.

Синдикати су против новог закона о раду јер се боје да ће одмах донети хиљаде отказа, да му је циљ што већи профит капиталиста, и да ће плате бити преполовљене.Горан Милосављевић (52) из Крагујевца, магационер у Застава камионима, рекао је за РСЕ да није примио три последње плате и да не верује да је нови закон у интересу радника.

“На послу је лоше јер га нема. У последњих неколико месеци направили смо само два или три камиона. Чекамо да нам неко помогне, и то је то. Кад је има плата ми је 29.000 динара, што је око 250 евра. Нико не може да живи са тим парама. Имам још три члана породице, не можемо да платимо рачуна, онда долазе па нас јуре, узмемо кредит па плаћамо камате, и тако… Сада више ни то неће да дају. Жена и деца кукају, питају што идеш на посао кад нема плате. А шта ћу, морам, ко ће сад са оволико година да ми да било шта друго да радим. Не знам, то ти је живот од данас до сутра. Само нада нам је још остала”, резигнирано је рекао Милосављевић.

Извор: Слободна Европа

Коментари / 0

Оставите коментар