Protest sindikata Srbije protiv Zakona o radu

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost protestuju u Beogradu, nezadovoljni izmenama zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Srbija 17.07.2014 | 15:00
Protest sindikata Srbije protiv Zakona o radu

Sindikati su najavili i da će u četvrtak biti organizovan generalni štrajk zaposlenih u Srbiji.Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića ispred Doma sindikata okupljeni sindikalci, radnici i građani krenuli su u kratku šetnju ka Predsedništvu, zatim kroz Kralja Milana i Kneza Miloša nazad to Trg Nikole Pašića.U protestnoj koloni su članovi SSSS i UGS Nezavisnost i članovi sindikata Sloga, Sindikata srpske policije, levičarske organizacije, kao i sindkalci iz drugh gradova Srbije.

Sindikalci će predati svoje zahteve i u Predsedništvu i u Skupštini, u kojoj se raspravlja o amandmanima na zakone o radu i PIO.U Skupštini Srbije, nastavlja se sednica na čijem su dnevnom redu predlozi izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je počela u utorak. Predsednica Parlamenta Maja Gojković, ranije je rekla da bi zakoni u četvrtak mogli biti usvojeni. Inače, jučerašnju raspravu obeležila je žustra rasprava između poslanika SNS-a i opozicionih partija.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić izjavio je, povodom protesta dva reprezentativna sindikata zbog Zakona o radu, da će država biti jača od bilo kakvog pritiska. "Država će biti snažnija od onih koji žele da sačuvaju svoje lične beneficije", rekao je Babić za RTS i dodao da država ne može da "zatvara oči" pred tim da su sindikati do sada imali "apsolutnu zašitu" bilo da su reprezentativni, ili ne.

Sindikati su protiv novog zakona o radu jer se boje da će odmah doneti hiljade otkaza, da mu je cilj što veći profit kapitalista, i da će plate biti prepolovljene.Goran Milosavljević (52) iz Kragujevca, magacioner u Zastava kamionima, rekao je za RSE da nije primio tri poslednje plate i da ne veruje da je novi zakon u interesu radnika.

“Na poslu je loše jer ga nema. U poslednjih nekoliko meseci napravili smo samo dva ili tri kamiona. Čekamo da nam neko pomogne, i to je to. Kad je ima plata mi je 29.000 dinara, što je oko 250 evra. Niko ne može da živi sa tim parama. Imam još tri člana porodice, ne možemo da platimo računa, onda dolaze pa nas jure, uzmemo kredit pa plaćamo kamate, i tako… Sada više ni to neće da daju. Žena i deca kukaju, pitaju što ideš na posao kad nema plate. A šta ću, moram, ko će sad sa ovoliko godina da mi da bilo šta drugo da radim. Ne znam, to ti je život od danas do sutra. Samo nada nam je još ostala”, rezignirano je rekao Milosavljević.

Izvor: Slobodna Evropa

Komentari / 0

Ostavite komentar