ДВ: Како ће држава продати нешто што није њено?!

У приватизацију се не може олако, већ уз законске услове и правила. У нашем случају, мора се још повести рачуна и о традицији препознатој у светским оквирима, каже Душко Вујошевић.

Кошарка 17.07.2014 | 10:11
ДВ: Како ће држава продати нешто што није њено?!

Пре доношења Закона у приватизацији у сектору српског спорта, може се десити да Кошаркашки клуб Партизан постане део империје Панатинаикоса, обелоданиле су „Наше новине” позивајући се на „добро обавештеног саговорника из државнох врха”. Наводно, реч је о грчком бизнисмену Димитрису, сину Павлоса Јанакопулоса. Он је са братом Танасисом направио европски бренд од атинских „зелених”, да би за деценију и по освојили пет титула из шест континенталних финала, све са Жељком Обрадовићем, који се у међувремену, када је ескалирала криза у Грчкој, преселио на клупу Фенербахчеа. Јанокопулоси сениори су се из клуба повукли пре две године.

- Власник једног познатог евролигашког клуба је изузетно заинтересован за куповину црно-белих. Он има довољно новца да покрије клупске трошкове, који поготове ове године озбиљно прете да угрозе опстанак клуба, а Партизан би му послужио као расадник талената- изјавио је извор „Наших новина”.

Да је баш Јанакопулос јуниор заинтересован за црно-беле, подсећа се да је Обрадовић поникао у најбољем српском клубу, па играчке везе са некадашњим трансферима Пековића, Марића, Тепића...

Бомба од вести је затекла и Душка Вујошевића, тренера црно-белих, али и председника СД Партизан. Оно што је рекао, пре нешто више од месец дана, када је пуштена у етар прича о приватизацији српских вечитих ривала, поновио је и јуче:

- Морају да постоје прецизни законски услови и правила приватизације, обезбеде адекватни услови. У случају КК Партизана не само поменуто, већ да евентуални будући власник поведе рачуна о континуитету клупског сјаја и институције, које су препознате у светским кошаркашким оквирима.

Познати стручњак је подсетио да у исти кош, а то би требало да имају на уму иницијатори приватизације, не могу различите спортске гране:

- Олако се прича о приватизацији. Кошарка, примера ради, за разлику од фудбала, није профатибилна делатност, ни код нас, ни на Континенту. Газде европских клубова су улагале вишак новца у овај спорт, не да би баснословно профитирали, напротив, већ из осећаја корисности. То је било и јесте врста финансијске потребе, која не може бити сведена на просту зараду, пошто то и није.

Вујошевић је онда врло опрезно прокоментарисао и „непотврђену гласину” да ће његов клуб купити „кир” Јанакопулос „млађи”.

- Та породица је показала огромну љубав према кошарци, то не може да се подведе под „бизнис”, а још мање онај који доноси профите. Сви који се баве кошарком, то одлично знају. Јанакопулоси су љубав према кошарци показали огромним улагањима у клуб, који је донео трофеје.

Кроз причу о приватизацији, Вујошевић је, као и многобројни спортски радници небројено пута, апеловао и на следеће:

- Немам ништа против приватизације, али када већ о томе причамо, надам се да ће се направити такви законски нормативи, који ће омогућити одређене пореске олакшице онима који улажу у спорт. Понављам да кошарка не доноси фудбалске профите, као што промена власништа не амнестира од вођења рачуна о клупској традицији, сјају, „тежини” имена, резултатима, у једној речи, историји.

А за крај и врста упозорења:

- Не може држава да продаје без обавеза оно што није њихово, већ услови приватизације морају бити јасно дефинисани - сматра тренер КК Партизана.

Финансијски проблеми тресу Хумску, нису од јуче, а играчки кадар се драстично осипа. Ловерњ, Бертанс, Богдановић, а да је и реконвалесцент Лео Вестерман на излазној капији, без обзира на контрадикторне гласине, јуче је потврдио и Вујошевић.

- Вероватно ће доћи до раскида сарадње, он има „велики” уговор, нема другог решења. Вестерман је играч који ми је посебно драг, један изузетно поштен момак, који је играо и понашао се са пуно љубави према клубу, каже Душко Вујошевић.

Коментари / 0

Оставите коментар