DV: Kako će država prodati nešto što nije njeno?!

U privatizaciju se ne može olako, već uz zakonske uslove i pravila. U našem slučaju, mora se još povesti računa i o tradiciji prepoznatoj u svetskim okvirima, kaže Duško Vujošević.

Košarka 17.07.2014 | 10:11
DV: Kako će država prodati nešto što nije njeno?!

Pre donošenja Zakona u privatizaciji u sektoru srpskog sporta, može se desiti da Košarkaški klub Partizan postane deo imperije Panatinaikosa, obelodanile su „Naše novine” pozivajući se na „dobro obaveštenog sagovornika iz državnoh vrha”. Navodno, reč je o grčkom biznismenu Dimitrisu, sinu Pavlosa Janakopulosa. On je sa bratom Tanasisom napravio evropski brend od atinskih „zelenih”, da bi za deceniju i po osvojili pet titula iz šest kontinentalnih finala, sve sa Željkom Obradovićem, koji se u međuvremenu, kada je eskalirala kriza u Grčkoj, preselio na klupu Fenerbahčea. Janokopulosi seniori su se iz kluba povukli pre dve godine.

- Vlasnik jednog poznatog evroligaškog kluba je izuzetno zainteresovan za kupovinu crno-belih. On ima dovoljno novca da pokrije klupske troškove, koji pogotove ove godine ozbiljno prete da ugroze opstanak kluba, a Partizan bi mu poslužio kao rasadnik talenata- izjavio je izvor „Naših novina”.

Da je baš Janakopulos junior zainteresovan za crno-bele, podseća se da je Obradović ponikao u najboljem srpskom klubu, pa igračke veze sa nekadašnjim transferima Pekovića, Marića, Tepića...

Bomba od vesti je zatekla i Duška Vujoševića, trenera crno-belih, ali i predsednika SD Partizan. Ono što je rekao, pre nešto više od mesec dana, kada je puštena u etar priča o privatizaciji srpskih večitih rivala, ponovio je i juče:

- Moraju da postoje precizni zakonski uslovi i pravila privatizacije, obezbede adekvatni uslovi. U slučaju KK Partizana ne samo pomenuto, već da eventualni budući vlasnik povede računa o kontinuitetu klupskog sjaja i institucije, koje su prepoznate u svetskim košarkaškim okvirima.

Poznati stručnjak je podsetio da u isti koš, a to bi trebalo da imaju na umu inicijatori privatizacije, ne mogu različite sportske grane:

- Olako se priča o privatizaciji. Košarka, primera radi, za razliku od fudbala, nije profatibilna delatnost, ni kod nas, ni na Kontinentu. Gazde evropskih klubova su ulagale višak novca u ovaj sport, ne da bi basnoslovno profitirali, naprotiv, već iz osećaja korisnosti. To je bilo i jeste vrsta finansijske potrebe, koja ne može biti svedena na prostu zaradu, pošto to i nije.

Vujošević je onda vrlo oprezno prokomentarisao i „nepotvrđenu glasinu” da će njegov klub kupiti „kir” Janakopulos „mlađi”.

- Ta porodica je pokazala ogromnu ljubav prema košarci, to ne može da se podvede pod „biznis”, a još manje onaj koji donosi profite. Svi koji se bave košarkom, to odlično znaju. Janakopulosi su ljubav prema košarci pokazali ogromnim ulaganjima u klub, koji je doneo trofeje.

Kroz priču o privatizaciji, Vujošević je, kao i mnogobrojni sportski radnici nebrojeno puta, apelovao i na sledeće:

- Nemam ništa protiv privatizacije, ali kada već o tome pričamo, nadam se da će se napraviti takvi zakonski normativi, koji će omogućiti određene poreske olakšice onima koji ulažu u sport. Ponavljam da košarka ne donosi fudbalske profite, kao što promena vlasništa ne amnestira od vođenja računa o klupskoj tradiciji, sjaju, „težini” imena, rezultatima, u jednoj reči, istoriji.

A za kraj i vrsta upozorenja:

- Ne može država da prodaje bez obaveza ono što nije njihovo, već uslovi privatizacije moraju biti jasno definisani - smatra trener KK Partizana.

Finansijski problemi tresu Humsku, nisu od juče, a igrački kadar se drastično osipa. Lovernj, Bertans, Bogdanović, a da je i rekonvalescent Leo Vesterman na izlaznoj kapiji, bez obzira na kontradiktorne glasine, juče je potvrdio i Vujošević.

- Verovatno će doći do raskida saradnje, on ima „veliki” ugovor, nema drugog rešenja. Vesterman je igrač koji mi je posebno drag, jedan izuzetno pošten momak, koji je igrao i ponašao se sa puno ljubavi prema klubu, kaže Duško Vujošević.

Komentari / 0

Ostavite komentar