ЛеБрон се враћа "кући" у Кливленд!

Бомба је одјекнула из Северне Америке. ЛеБрон Џејмс је одлучио да се врати у Кливленд Кавалирсе!

Кошарка 12.07.2014 | 16:28
ЛеБрон се враћа "кући" у Кливленд!

Он је у Кавалирсима играо од 2003. до 2010. године, након чега је прешао у Мајами са којим је освојио две титуле у четири узастопна НБА финала.

Након што је 2010. напустио Кливленд навијачи тог клуба били су бесни на њега, али сада је одлучио да се врати и да им се одужи.

„Пре него што је било ко марио где ћу играти кошарку, ја сам био клинац из северноистичног Охаја. Тамо сам проходао. Тамо сам потрчао. Тамо сам заплакао. Тамо сам прокрварио. То је посебно место у мом срцу. Људи тамо су ме видели како одрастам. Некада имам осећај да сам њихов син. Њихова страст је некада превелика, али она ме мотивише. Желим да им дам наду. Желим да их инспиришем. Мој однос са северноистичном Охајом је изнад кошарке. То нисам видео пре четири године, али сада то видим. У Мајами сам отишао због Вејда и Криса Боша. Жртвовали смо се да сачувамо Јудониса Хаслема. Волео сам да будем старији брат Марију Чалмерсу. Веровао сам да тамо можемо да направимо нешто магично заједно. И то смо и урадили. Најтежа ствар код одласка је што напуштам то што смо заједно направили. Са некима од њих сам разговарао, са осталима ћу тек разговарати. Ништа не може да промени оно што смо направили. Ми смо браћа до краја живота. Желим да се захвалим и Микију Арисону и Пату Рајлију за четири невероватне године“, рекао је ЛеБрон између осталог за Спортс илустрејтед.

Џејмс је просечно током 11 сезона у НБА лиги бележи 27,5 поена, 7,2 скока и 6,9 асистенција по утакмици.

У екипи Кливленда сарађиваће са тренером Дејвидом Блатом који ће тако имати велику шансу да у узастопним сезонама постане шампион Евролиге и шампион НБА лиге.

Блат ће радити са четири прва пика – осим ЛеБрона ту су још Кајри Ирвинг, Ентони Бенет и Ендру Вигинс. Уз то, Тристан Томпсон и Дион Вејтерс били су четврти пикови. Кливленд је чим је ЛеБрон објавио своју одлуку постао први фаворит за титулу.

„Пишем овај есеј јер желим да објасним шта мислим без прекидања. Не желим да нико помисли: ’Он и Ерик Сполстра се нису слагали. Он и Рајлс се нису слагали... Мајами није могао да направи довољно добар тим.’ То апсолутно није тачно. Не правим конференцију за новинаре или журку. После овога, време је за рад.

Када сам напустио Кливленд, имао сам мисију. Желео сам титуле и освојио сам две. Али Мајамију је тај осећај већ био познат. Овај град није имао тај осећај веома дуго. Мој циље још увек да освојим што више титула. Али оно што ми је најважније је да вратим трофеј у североисточни Охајо. Увек сам веровао да ћу се вратити и завршити каријеру тамо. Нисам ни помишљао да постанем слободан агент на крају сезоне. Али имам два сина и моја супруга Савана је трудна са девојчицом. Почео сам да размишљам где бих волео да ми деца одрастају и како би било да то буде у мом родном граду. Размишљао сам о другим тимовима, али нисам нигде могао из Мајамија него у Кливленд. Не оббећавам титулу, знам колико је тешко до ње доћи. Сада нисмо спремни за то. Наравно, желим да је освојимо следеће сезоне, али то није реално. У ситуацији сам да сам у младом тиму са новим тренером. Ја ћу бити један од најстаријих. Мислим да могу да помогнем Кајрију Ирвингу да постане један од најбољих бекова у лиги. Мислим да могу да помогнем Тристану Томпсону и Дијону Вејтерсу. И једва чекам да се поново видим са Андерсоном Варежаом, једним од мојих омиљених саиграча. Спреман сам за нови изазов. Враћам се кући.“

Најављени повратак Леброна Џејмса у Кливленд је екипу Кавалирса експресно довео на врх листе могућих освајача титуле у НБА лиги за следећу сезону.

Уколико уложите један долар на екипу која ће у свом саставу тако имати чак четири прва пика на драфтовима кладионица ће вам исплатити пет.

Браниоци титуле, Сан Антонио Спарси су склизнули на друго место са квотом 1/6, а следе Оклахома (1/7), Чикаго (1/8), Хјустом (1/9), док је Мајами пао на деобу 18. места са Мемфисом и Њу Орлеансом са квотом 1/51.

Џејмс је после дугог ишчекивања одлучио да се врати у тим који га је 2003. године изабрао са прве драфт позиције, пошто је претходно изашао из уговора са Мајамијем.

Један од најдоминантнијих кошаркаша данашњице ће се на тај начин придружити његовом пројектованом наследнију Ендруу Вигинсу, овогодишњем првом пику, Кајрију Ирвингу и Ентонију Бенету, који би требало да буде далеко спремнији него на почетку своје НБА каријере.

Коментари / 0

Оставите коментар