Заоштрава се шпијунска криза Њемачка - САД

Немачка влада одлучила је да протера шефа одељења америчке обавештајне службе за Немачку, у јеку афере с америчким прислушкивањем немачких званичника, саопштено је данас у Берлину.

Свијет 10.07.2014 | 20:08
Заоштрава се шпијунска криза Њемачка - САД

"Затражено је од представника обавештајне службе у Амбасади САД да напусти Немачку", саопштио је портпарол владе Штефен Зајберт.

Протеривање је "реакција на изостанак сарадње у напорима да се разјасне" активности америчких агената у Немачкој, изјавио је немачки посланик Клеменс Бинингер који је председник парламентарне комисије за контролу обавештајних активности.

Савезно тужилаштво Немачке јуче је отворило истрагу, другу за последњих неколико дана, због постојања
сумње да је једна особа која ради за Министарство одбране у Берлину - тајни агент Американаца.

Извршен је претрес канцеларије и стана осумњиченог, али за сада нико није ухапшен. Прошле недеље је ухапшен један агент немачке спољне обавештајне службе БНД за кога се сумња да је дупли агент америчке обавештајне агенције ЦИА.

Он је признао да је пре две године америчким тајним службама нудио своје услуге и да је за 25.000 евра Американцима испоручио више од 200 докумената.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да је, у "тренуцима који могу бити веома конфузни, одлучујућа ствар да се може успоставити поверење међу савезницима".

"Веће поверења може значити и већу безбедност", казала је она.

Извор: Бета

 

Коментари / 0

Оставите коментар