Zaoštrava se špijunska kriza Njemačka - SAD

Nemačka vlada odlučila je da protera šefa odeljenja američke obaveštajne službe za Nemačku, u jeku afere s američkim prisluškivanjem nemačkih zvaničnika, saopšteno je danas u Berlinu.

Svijet 10.07.2014 | 20:08
Zaoštrava se špijunska kriza Njemačka - SAD

"Zatraženo je od predstavnika obaveštajne službe u Ambasadi SAD da napusti Nemačku", saopštio je portparol vlade Štefen Zajbert.

Proterivanje je "reakcija na izostanak saradnje u naporima da se razjasne" aktivnosti američkih agenata u Nemačkoj, izjavio je nemački poslanik Klemens Bininger koji je predsednik parlamentarne komisije za kontrolu obaveštajnih aktivnosti.

Savezno tužilaštvo Nemačke juče je otvorilo istragu, drugu za poslednjih nekoliko dana, zbog postojanja
sumnje da je jedna osoba koja radi za Ministarstvo odbrane u Berlinu - tajni agent Amerikanaca.

Izvršen je pretres kancelarije i stana osumnjičenog, ali za sada niko nije uhapšen. Prošle nedelje je uhapšen jedan agent nemačke spoljne obaveštajne službe BND za koga se sumnja da je dupli agent američke obaveštajne agencije CIA.

On je priznao da je pre dve godine američkim tajnim službama nudio svoje usluge i da je za 25.000 evra Amerikancima isporučio više od 200 dokumenata.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je, u "trenucima koji mogu biti veoma konfuzni, odlučujuća stvar da se može uspostaviti poverenje među saveznicima".

"Veće poverenja može značiti i veću bezbednost", kazala je ona.

Izvor: Beta

 

Komentari / 0

Ostavite komentar