Бразил, два дана послије

Ријечи: "уништени", "понижени" или "колапс", најчешће су кориштене у насловима свјетских медија који су писали о утакмици Бразил-Њемачка, мечу који се неочекивано завршио непојмљивим поразом Караока.

Фудбал 10.07.2014 | 14:03
Бразил, два дана послије

 

Бразилску је нацију то бацило у очај и дубоко разочарало многе љубитеље фудбала широм свијета који су у уторак навијали за њих и којима је напросто ријеч фудбал неодвојива од Бразила и Маракане.

Све до сада, деценијама се као најболнији тренутак помињао пораз од Уругваја 1950., када су на Маракани изгубили са 1:2.

У земљи, у којој је фудбал више од живота, тај ће пораз коначно пасти у заборав, а његово мјесто заузеће овај у Бело Хоризонтеу од Њемачке - 1:7.

Славни Едсон Арантес до Насцименто Пеле, несумњиво тужан али и достојнствен, храбрио је и себе и нацију, уз честитке Њемачкој поручио да ће за шесту титулу Свјетског првака Бразил своју шансу искористити у Русији 2018.

Четири године је ваљда довољно времена за опоравак екипе која се у уторак увече извинила нацији за тежак пораз.

Дан послије су по свим свјетским медијима, порталима, друштвеним мрежама најгледанији снимци очаја: и славних и обичних људи из Бразила. Наравно, уз видео снимак Ангелине Јолие, из њеног мрачног периода наркоманије у 90-тим.

Не знам да ли би се ово могло протумачити тиме да људи напросто воле да гледају туђи очај више него нечију радост. Како иначе објаснити да једва на свјетским порталима можете наћи радост њемачких навијача.

С једним изузетком. Њемачка канцеларака Ангела Меркел, једна од најмоћнијих жена свијета, љубитељ фудбала и велики фан своје репрезентације, за промјену није приказана као зла вјештица или женски Хитлер. Духовити аутор приказао ју је као насмијану радосну божицу на брду изнад Рија.

Она сама је констатовала да је утакмица била одлична и, наравно, историјска.

Зажељела је срећу Јоакиму Леву и његовом тиму, који ће у недјељу за ову прилику заједно са њом бодрити и њемачки предсједник Јоаким Гаук.

Шта још рећи о утакмици која је оборила све рекорде на Тwиттеру. Ту и на осталим друштвеним мрежама Бразилци, које су готово сви преферерили, сада су на стубу срама и предмет исмијавања, због како је закључила бразилска штампа „срамоте над срамотама“.

Бразилци ће сада тражити одговорног или одговорне за пораз, што је вјероватније, а међу кандидатима ће свако бити Луис Фелипе Сцолари, којем су многи предвиђали да ће постати други селектор који је два пута освојио Свјетски куп.

Умјесто тога сигурно ће морати да одговори зашто се сва стратегија тима из земље фудбала сводила на генијалности једног играча, макар био и Неyмар, који је имао несрећу да се повриједи у четврт финалу, што је показало се уз одсуство капитана Тхига Силве ово било превелики губитак за тим, иако је након свега било и коментара "ништа не би било другачије и да је Неyмар био на терену".

Иако један од најбољих фудбалских стручњака икад, Сцолари је сам признао да ће га "памтити као тренера који је изгубио са 1:7".

Проблем је што главни фаворит уочи Свјетског првенства, ни у претходним утакмицама турнира са Неyмаром и Силвом није показао класу каква се од Бразила очекује.

За Бразил су навијали многи славни из Бразила и ван њега, у Бело Хоризонтеу и широм свијета.Међу њима и легендарни кошаркаш Кареем Абдул-Јаббар који је дубоку разочаран ноћном мором преко социјане мреже поручио:

"Гледати Бразил против Њемачке је исто као гледати француску војску како маршира на Москву. Гдје су Неyмар, Роналдо и Пеле кад их требамо?", питао се овај кошаркаш.

Остали су славни били мало мање утучени па су похвалили задивљујућу игру Нијемаца.

Рио Фердинанд тениским ријечником "Гејм, сет, меч".

"Њемачка је нешто друго", написао је на Тwиттеру бивши члан Ливерпоола и садашњи играч турског Касимпасе, Рyан Бабел.

"Мајко моја како играју ови Нијемци", утисак је Герарда Деулофеуа, играча Барцелоне.

"Каква игра Нијемаца. Најбоља репрезентација заслужује трофеј", констатовао је голман Пепе Реина.

Сам Мирослав Клосе, који је за разлику од Сцолариа дочекао свој рекорд, постао је најбољи стријелац у историји свјетских првенстава, с једним голом (16) више од Роналда. Клосе је констатовао "Не могу схватити шта се догодило. Не знам шта бих рекао. Играли смо заиста добро”

Јоаким Лев на све поручује: „Нема еуфорије, морамо остати скромни, слиједи још један меч“.

Свијет ће убрзо заборавити бразилску катастрофу, макар до сљедећег свјетског првенства, али хоће ли и Бразилци?

У земљи дубоко подијељеној под теретом сиромаштва иако једна од најбрже растућих економија на свијету, велики се дио јавности до пред сам почетак опирао Wорлд Цупу упозоравајући да је силне паре за стадионе требало потрошити за школе болнице, повећање плате у јавном сектору, бољи јавни саобраћај.

Осјећају опште немоћи додатно је допринијела срамота пораза тог 8.јула. Разорачарани сиромашни слојеви искалили су бијес цијепајући и палећи заставу Бразила, палећи и возила а пријављен је и већи број пљачки чак и прије краја утакмице.

Једна од оних која се противила одржавању Свјетског првенства из наведених разлога у Бразилу, а онда са братом ишла на утакмице своје земље, у питању је национални спорт и понос, била је и Лиза Родригез да Цунха Сауд, која је новинару Неw Yорк Тимеса након свега трезвено рекла да је „вријеме хљеба и игара готово“ додајући да „умјесто стадиона требају болнице и школе“.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 0

Оставите коментар