На данашњи дан рођен геније који је измијенио свијет

Амерички научник и проналазач српског порекла Никола Тесла, један од највећих умова у историји, рођен је на данашњи дан 1856. године у Смиљану, у тадашњој Хабсбуршкој монархији, заправо данашњој Хрватској, као син сеоског православног свештеника.

Србија 10.07.2014 | 09:10
На данашњи дан рођен геније који је измијенио свијет

 

Иако је студирао електротехнику, никада је није завршио, међутим његовим изумима у много чему постављен је правац научно-техничког развоја човечанства у 20. веку.

Насупрот свим великим ауторитетима његовог времена, Тесла је инстистирао на претварању наизменичне струје у једносмерну. Овај научник је највише допринео науци и технолошком прогресу света као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије.

Чувени проналазач је конструисао и генератор струја високе фреквенције и напона, данас познат као "Теслин трансформатор", трансформатор без језгра, Теслину завојницу, или Теслин калем.

Средином 1882. године одлази у Париз, а 1883. године из Париза прелази у Стразбур где је направио први прототип индукционог мотора.

Године 1884. одлази у Сједињене Америчке Државе, где остаје до смрти. Почиње да ради у Едисоновој компанији, коју напушта већ 1885. године и оснива сопствену компанију - "Тесла Арц & Лигхт Цо." Почиње да прави прве моторе и генераторе наизменичних полифазних струја.

Од 1887. до 1890. године пријављује своје најпознатије патенте из области полифазних наизменичних струја, генераторе и моторе. Проналаске јавно приказује у Америчком институту електроинжењера. Одмах потом Компанија Вестингхаус откупљује првих седам Теслиних патената из области полифазних струја.

У Питсбургу (1888-1889) са инжењерима Компаније Вестингхаус ради на практичној реализацији својих патената. Током овог периода урађене су припреме за реализацију прве централе на Нијагариним водопадима по Теслином систему.

Централа је комерцијално отворена 15. новембра 1896. године пуштањем струје до града Бафала и била је увршћена у једно од светских чуда тога доба.

Следећу велику област његових истраживања чине наизменичне струје високих фреквенција и њихово дејство.

Тесла је 1893. године својим системом четири кола у резонанци показао да су антена, уземљење и резонанца три елемента која мора да поседује сваки предајник и пријемник за бежичну телеграфију, чиме је утро пут открићу модерног радија.

Један је од првих научника на америчком континенту који је добио рендгенске снимке шаке, лобање, колена и лакта. Први је истраживач који је указао на веома штетно дејство рендгенских зрака на организам при сувише дугом излагању зрачењу.

Пионир је и радио-технике, бежичне телеграфије, радара. Без изума Тесле, једног од најпознатијих научника света, савремена цивилизација имала би потпуно другачији изглед.

По њему је једна јединица међународног "СИ" система добила назив - мера за магнетну индукцију "тесла".

Овај свет напустио је у јеку Другог светског рата на самом почетку 1943. године. Сахрањен је 12. јануара на њујоршком гробљу, после опела служеног у српској катедралној (саборној) цркви светог Јована Богослова на Менхетну.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пантелија

10.07.2014 07:26

Е ово је СРБЕНДА вриједан дивљења!! А после њега све кокошари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

10.07.2014 07:58

А наш Новак Ђоковић је рекао да је велики обожавалац Тесле,па жени се на његов рођендан, па је чак и керу дао име Тесла. Ово прво подржавам ал ово друго брате Ноле је дебилски

ОДГОВОРИТЕ