Дачић позива на солидарност због поплава

Министар спољних послова Ивица Дачић упознао је у Њујорку чланице Економско-социјалног савета УН (ЕЦОСОЦ) са размерама штете од катастрофалних поплава у Србији и позвао их да учествују на Донаторској конференцији у Бриселу 16. јула.

Србија 07.07.2014 | 22:36
Дачић позива на солидарност због поплава

У обраћању на заседању Форума на високом политичком нивоу ЕЦОСОЦ-а у Њујорку, Дачић је истакао да је за Србију веома важан успех Донаторске конференције, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Србија дубоко цени спремност међународне заједнице да на позив Европске комисије, Француске и Словеније организује Међународну донаторску конференцију у Бриселу 16. јула, на којој ће се, на основу анализа ЕУ, УН и Светске банке, презентовати донаторима Извештај о процени штете коју су катастрофалне поплаве оставиле за собом у Србији и БиХ у мају ове године", поручио је први потпредседник Владе.

Према прелиминарним подацима, навео је Дачић, штета од поплава које су недавно погодиле део Србије износи 1,5 милијарди евра.

У том контексту, он је оценио да су активности на ублажавању последица временских непогода "императив нашег времена", те да је потребан што хитнији развој система адаптације на климатске промене и успостављање механизама за смањење ризика од природних катастрофа.

Говорећи о проблему сиромаштва, Дачић је рекао да је у остваривању Миленијумских циљева Србија постигла основни циљ и успела да у периоду до 2008. године смањи број сиромашних за половину, али је напоменуо да је, као земља средњег дохотка, суочена са посебним развојним изазовима у искорењивању сиромаштва.

"Нажалост, ситуација се погоршала у доба глобалне финансијске кризе. Стопе незапослености и сиромаштво бележе раст", нагласио је и додао да је у Србији и даље приметна знатна неуравнотеженост у развоју између градског и сеоског становништва, главног града и осталих подручја, посебно југа земље.

Он је, такође, рекао да незавидну економску ситуацију у Србији оптерећује и велики број избеглица и интерно расељених лица, али и да ове рањиве групе представљају један од најкрупнијих проблема са којима се суочава Србија која је, како је прецизирао, на првом месту у Европи по броју избеглица и интерно расељених лица.

"Изналажење трајног и одрживог решења за ове рањиве групе остаје један од главних задатака Владе. Нажалост, и даље постоје озбиљне препреке за повратак избеглица у земљу порекла, посебно узимајући у обзир учестале етнички мотивисане инциденте и говор мржње", рекао је Дачић.

"Због тога смо дубоко забринути због прераног усвајања Препоруке УНХЦР-а у априлу ове године, о колективном престанку избегличког статуса лицима која су у периоду од 1990. до 1995. прогнана из Хрватске", рекао је Дачић, уз подсећање да се, од 1999. године, од 200.000 интерно расељених лица са Косова мање од пет одсто вратило својим кућама.

Он се осврнуо и на преговоре о формулисању циљева одрживог развоја након 2015. године и рекао да Србија, као чланица Отворене радне групе, у њима активно учествује.

Приликом формулисања развојних циљева потребно је водити рачуна да ти циљеви буду примењиви за све земље, да буду разумљиви за сваког човека и дете о чијој је будућности реч и да буду мерљиви у смислу да све земље морају да примене исту методологију мерења имплементације циљева из Агенде после 2015. године, навео је Дачић.

Он је, такође, подсетио да је кључни циљ искорењивање сиромаштва, али је напоменуо да су једнако важни и циљеви инклузивног образовања, здравља, родне равноправности, одрживе енергије и, посебно, одрживог економског раста и пристојног запошљавања за све, али и други циљеви.

Подсетивши да Србија активно учествује у Међувладином експертском комитету за финансирање циљева одрживог развоја, Дачић је рекао да у пуној мери уважавамо принцип да је свака земља првенствено одговорна за сопствени развој и да првенствено треба да изврши нужне реформе за успостављање ефикасног пореског система, доброг управљања и искорењивања илегалних финансијских токова.

"Влада Србије чини озбиљне реформске кораке управо у овом правцу. Званична развојна помоћ, међутим, остаје јако битан инструмент, посебно за најмање развијене земље", истакао је први потпредседник Владе.

Дачић је, такође, изразио задовољство што учествује на заседању ЕЦОСОЦ-а на високом нивоу, чији је Србија постала члан после више од две деценије, уз поруку да наша земља као нова чланица најзначајнијег тела УН у економској, социјалној сфери и заштити животне средине, жели да да пун и активан допринос унапређењу његовог рада.

Дачић, који је данас учествовао на дводневном заседању ЕЦОСОЦ-а, састао се са генералним секретаром УН Бан Кимуном и са администратором Програма УН за развој (УНДП) Хелен Кларк.

 

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар