У Либији отет држављанин БиХ?

Министарство спољних послова БиХ издало је инструкцију Амбасади БиХ у Триполију да учини све неопходне напоре ради утврђивања релевантних чињеница поводом нестанка тројице инжињера у Либији, међу којима и једног држављанина БиХ. Ријеч је о Петру Матићу из Роћевића код Зворника.

 

Свијет 06.07.2014 | 19:39
У Либији отет држављанин БиХ?

Према званичним информацијама, контакт са тројицом инжињера јесте прекинут, али се још не могу потврдити информације да је ријеч о киднаповању, саопштено је из Министарства спољних послова БиХ.

Србин Петар Матић из БиХ, Македонац Марко Валиса и Италијан Емилио Гафури запослени су у једној италијанској грађевинској фирми у Либији, у граду Зувара. Њихово возило нађено је испред куће у којој су живјели, и то са укљученим мотором. Стране агенције пренијели су информацију из Владе Либије да су ова тројица радника највјероватније отети.

Породица Петра Матића у шоку. Кажу да од јуче не могу да ступе у контакт с њим.

"Никакве информације од јуче ујутро од седам сати када је посљедњи пут послао поруку", прича Драгана Матић, супруга Петра Матића.

Матићева породица тврди да их нико ни из Амбасаде БиХ нити из италијанске фирме у којој ради Петар није звао, тако да немају никакве званичне информације.

"Покушали смо да зовемо његову фирму, али нико се не јавља. Очекујемо да нам се неко други јави из
амбасаде да ступи у контакт са њима", каже Петрова супруга.

"Овај каже онако, овај овако ја то ништа не могу да вјерујем, ја се бојим мом дјетету, нек је он мени жив и здрав, па гдје је год, па да је и у затвору. Он није ни убио ни украо већ је радник, радник да заради својо дјеци, да своју дјецу школује, има двоје на факултету, једно студира медицину, а једно стоматологију", прича јецајући Петрова мајка Стана Матић.

Амбасада БиХ у Триполију у сталном је контакту са властима Либије, те Амбасадом Италије у Триполију која се активно укључила у цијели случај, уз истовремени ангажман Амбасаде БиХ у Риму, чије особље је у контакту са Министарством спољних послова Италије.

"Ми истражујемо чињенице. Петар Матић је наш држављанин добио сам скенирани пасош од италијанске амбасаде. Имамо незваничне информације приватним путем добијене, а то је од локалног либијског грађанина који је прије радио у полицији да се зна гдје и да су добро, али то је непотврђена информација",
каже амбасадор БиХ у Либији Ибрахим Ефендић.

У Либији је у порасту киднаповање дипломата, странаца али и Либијаца, јер власти нису у стању да контролишу милиције које су помогле у свргавању Муамера Гадафија 2011. године.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

06.07.2014 14:17

Према подацима којима располаже полиција, они су посљедњи пут виђени ујутро у 7 сати. Њихово возило нађено је испред куће у којој су живјели и то с упаљеним мотором. Лугумџија се успавао предизборним комбинаторикама, кога да тутне не листу за изборе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омар

06.07.2014 18:20

Надам се да је добро и здраво и да ће га вечерас пустити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

06.07.2014 22:26

Потребна је дипломатска акција да се пронађу људи и да им се помогне.Лагумџија треба да се активира максимално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омар

07.07.2014 07:14

Босанац и Македонац пуштени синоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живот

07.07.2014 13:24

Отишли људи мало у жовот И одмах потјера И сад треба цитав свет да зна шта је било.

ОДГОВОРИТЕ