Провјерите све прије поласка на пут

УКОЛИКО на летовање пођете аутомобилом, а пут вас нанесе кроз Јапан пазите да не прођете кроз неку барицу и не попрскате пролазника. Сасвим сигурно, ревносни јапански полицајци наплатиће вам 50 евра казну.

Путовања 05.07.2014 | 10:19
Провјерите све прије поласка на пут

Јасно је да Јапан није дестинација српских туриста који на летовање крећу аутомобилом, али је неопходно добро се припремити пре поласка, распитати се о потребним документима, важећим прописима...

И овог лета ће реке аутомобила кренути пут Грчке, Црне Горе, Хрватске. Такође, наши туристи колима откривају и чари Турске и Италије. Пролази се кроз Мађарску, Аустрију, Словенију, Румунију, Бугарску...

Пре поласка на пут најважније је да проверите исправност аутомобила. Цене ванредних техничких прегледа варирају од 800 до 4.000 динара, али верујемо да ће и овог лета многе познате ауто-куће организовати бесплатни „контролни преглед“...

Сами можете да проверите ниво уља, рад светлосних група, притисак у пнеуматицима, али када је кочиони систем у питању, то би ипак требало препустити стручњацима.

Важно је да се информишете и шта вам од опреме треба у возилу. У којој је земљи на пример обавезно поседовање противпожарног ПП апарата. У Шпанији и Грчкој ће вам, уколико носите наочаре за вид, полицајци тражити на увид резервни пар.

У појединим земљама могу вам затражити међународну возачку дозволу, мада се у пракси то веома ретко дешава.

Ову дозволу издаје Ауто-мото савез  и роком важења од три године од дана издавања. Наравно, осим у случају да вам раније истиче национална возачка дозвола.

Поседовање „зеленог картона“ је обавезно када се улази на територију Русије, Белорусије, Украјине, Молдавије, Турске, Израела, Ирана, Македоније, Албаније, БиХ, Туниса, Марока.

Да би се добио овај документ, потребно је понети полису обавезног осигурања на увид, саобраћајну дозволу и спремити још 2.000 динара. Рок важења је док траје и полиса обавезног осигурања.

Уколико се возило не води на вас, било да је реч о члану породице, претходном власнику, или, на пример, возилу купљеном на лизинг, неопходан је још један документ. Дозвола за управљање туђим возилом у иностранству се издаје на обрасцу које су утврдиле међународне организације АИТ и ФИА.  И овај документ можете набавити у просторијама АМС, уколико на увид донесете важећу личну карту власника возила, пасош корисника возила, саобраћајну дозволу за возило...

Битно је и да знате у којим земљама се на какав начин плаћа путарина. Да ли се то ради путем вињета са временским ограничењем или, као код нас, на наплатним рампама. Распитајте се и да ли на одређеној наплатној рампи примају само „кеш”, и у којој валути, или је могуће плаћање и кредитним картицама.

Не заборавите да су казне за саобраћајне прекршаје, било где у свету, знатно више него у Србији и да вам апсолутно нико неће „прогледати кроз прсте“. У неким земљама, попут Хрватске, ризикујете да вас пошаљу и код судије за прекршаје. У Мађарској полиција на лицу места може да вам наплати до 1.100 евра (искључиво у форинтама), а ако немате довољно новца код себе - заплениће вам аутомобил док не измирите обавезу.

Казне, посебно за вожњу у алкохолисаном стању и прекорачење брзине, прилично су високе, а у зависности од тежине прекршаја и угрожавања осталих учесника у саобраћају крећу се од 20, па до неколико стотина, чак и хиљада евра.

Телефонирање у току вожње је свуда забрањено без „хендс-фри“ уређаја. Вожња са везаним појасевима је, наравно, обавезна, а од земље до земље се разликује и пропис који уређује употребу дечјих седишта.

Веома је битно и да са собом имате и потврду-атест за ТНГ уређај, уколико ово гориво користите за погон свог возила. У Словенији ће вас полицајци, ако немате атест, замолити да изађете из возила, позваће ватрогасце који ће одмах залити аутомобил пеном, па ћете после плаћања свих казни, морати да платите и чишћење и сушење аутомобила...

Распитајте се и о ценама горива, а уз минимално планирање можете уштедети значајне количине новца, што добро знају сви наши возачи који иду за Грчку и који пуне до врха резервоаре у Македонији и у одласку и у повратку.

Без обзира на то да ли возите новији или времешнији аутомобил, савет је да се учланите у национални ауто-клуб или да користите услугу помоћи на путу неке од осигуравајућих кућа или специјализованих компанија.

Годишња чланарина од неколико хиљада динара вам гарантује бесплатну помоћ на путу у било којој земљи Европе, шлеповање ако је потребно до најближег сервиса, пребацивање свих путника из аутомобила до жељеног одредишта, или плаћање до три дана смештаја у хотелу док се возило не поправи.

Наша ружна возачка навика да „аблендујемо“ било светлосним било звучним сигналима може да вам загорча летовање. У Хрватској је прописана казна од 290 евра, а у неким земљама је остављено полицајцима да процене да ли се ради о „насилничкој вожњи“.

Некоришћење дечјих седишта у Италији „кошта“ 306 евра, погрешно паркирање 318 а пролаз кроз црвено 613 евра.

У Словенији, ако у насељеном месту возите 81 км на час (30 више од прописаног) чека вас казна од најмање 1.200 евра!

Уколико у Аустрији паркирате непрописно на месту за инвалиде казна је 716 евра и још око 200 за одношење возила...

Коментари / 0

Оставите коментар