Provjerite sve prije polaska na put

UKOLIKO na letovanje pođete automobilom, a put vas nanese kroz Japan pazite da ne prođete kroz neku baricu i ne poprskate prolaznika. Sasvim sigurno, revnosni japanski policajci naplatiće vam 50 evra kaznu.

Putovanja 05.07.2014 | 10:19
Provjerite sve prije polaska na put

Jasno je da Japan nije destinacija srpskih turista koji na letovanje kreću automobilom, ali je neophodno dobro se pripremiti pre polaska, raspitati se o potrebnim dokumentima, važećim propisima...

I ovog leta će reke automobila krenuti put Grčke, Crne Gore, Hrvatske. Takođe, naši turisti kolima otkrivaju i čari Turske i Italije. Prolazi se kroz Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku...

Pre polaska na put najvažnije je da proverite ispravnost automobila. Cene vanrednih tehničkih pregleda variraju od 800 do 4.000 dinara, ali verujemo da će i ovog leta mnoge poznate auto-kuće organizovati besplatni „kontrolni pregled“...

Sami možete da proverite nivo ulja, rad svetlosnih grupa, pritisak u pneumaticima, ali kada je kočioni sistem u pitanju, to bi ipak trebalo prepustiti stručnjacima.

Važno je da se informišete i šta vam od opreme treba u vozilu. U kojoj je zemlji na primer obavezno posedovanje protivpožarnog PP aparata. U Španiji i Grčkoj će vam, ukoliko nosite naočare za vid, policajci tražiti na uvid rezervni par.

U pojedinim zemljama mogu vam zatražiti međunarodnu vozačku dozvolu, mada se u praksi to veoma retko dešava.

Ovu dozvolu izdaje Auto-moto savez  i rokom važenja od tri godine od dana izdavanja. Naravno, osim u slučaju da vam ranije ističe nacionalna vozačka dozvola.

Posedovanje „zelenog kartona“ je obavezno kada se ulazi na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Makedonije, Albanije, BiH, Tunisa, Maroka.

Da bi se dobio ovaj dokument, potrebno je poneti polisu obaveznog osiguranja na uvid, saobraćajnu dozvolu i spremiti još 2.000 dinara. Rok važenja je dok traje i polisa obaveznog osiguranja.

Ukoliko se vozilo ne vodi na vas, bilo da je reč o članu porodice, prethodnom vlasniku, ili, na primer, vozilu kupljenom na lizing, neophodan je još jedan dokument. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu se izdaje na obrascu koje su utvrdile međunarodne organizacije AIT i FIA.  I ovaj dokument možete nabaviti u prostorijama AMS, ukoliko na uvid donesete važeću ličnu kartu vlasnika vozila, pasoš korisnika vozila, saobraćajnu dozvolu za vozilo...

Bitno je i da znate u kojim zemljama se na kakav način plaća putarina. Da li se to radi putem vinjeta sa vremenskim ograničenjem ili, kao kod nas, na naplatnim rampama. Raspitajte se i da li na određenoj naplatnoj rampi primaju samo „keš”, i u kojoj valuti, ili je moguće plaćanje i kreditnim karticama.

Ne zaboravite da su kazne za saobraćajne prekršaje, bilo gde u svetu, znatno više nego u Srbiji i da vam apsolutno niko neće „progledati kroz prste“. U nekim zemljama, poput Hrvatske, rizikujete da vas pošalju i kod sudije za prekršaje. U Mađarskoj policija na licu mesta može da vam naplati do 1.100 evra (isključivo u forintama), a ako nemate dovoljno novca kod sebe - zapleniće vam automobil dok ne izmirite obavezu.

Kazne, posebno za vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje brzine, prilično su visoke, a u zavisnosti od težine prekršaja i ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju kreću se od 20, pa do nekoliko stotina, čak i hiljada evra.

Telefoniranje u toku vožnje je svuda zabranjeno bez „hends-fri“ uređaja. Vožnja sa vezanim pojasevima je, naravno, obavezna, a od zemlje do zemlje se razlikuje i propis koji uređuje upotrebu dečjih sedišta.

Veoma je bitno i da sa sobom imate i potvrdu-atest za TNG uređaj, ukoliko ovo gorivo koristite za pogon svog vozila. U Sloveniji će vas policajci, ako nemate atest, zamoliti da izađete iz vozila, pozvaće vatrogasce koji će odmah zaliti automobil penom, pa ćete posle plaćanja svih kazni, morati da platite i čišćenje i sušenje automobila...

Raspitajte se i o cenama goriva, a uz minimalno planiranje možete uštedeti značajne količine novca, što dobro znaju svi naši vozači koji idu za Grčku i koji pune do vrha rezervoare u Makedoniji i u odlasku i u povratku.

Bez obzira na to da li vozite noviji ili vremešniji automobil, savet je da se učlanite u nacionalni auto-klub ili da koristite uslugu pomoći na putu neke od osiguravajućih kuća ili specijalizovanih kompanija.

Godišnja članarina od nekoliko hiljada dinara vam garantuje besplatnu pomoć na putu u bilo kojoj zemlji Evrope, šlepovanje ako je potrebno do najbližeg servisa, prebacivanje svih putnika iz automobila do željenog odredišta, ili plaćanje do tri dana smeštaja u hotelu dok se vozilo ne popravi.

Naša ružna vozačka navika da „ablendujemo“ bilo svetlosnim bilo zvučnim signalima može da vam zagorča letovanje. U Hrvatskoj je propisana kazna od 290 evra, a u nekim zemljama je ostavljeno policajcima da procene da li se radi o „nasilničkoj vožnji“.

Nekorišćenje dečjih sedišta u Italiji „košta“ 306 evra, pogrešno parkiranje 318 a prolaz kroz crveno 613 evra.

U Sloveniji, ako u naseljenom mestu vozite 81 km na čas (30 više od propisanog) čeka vas kazna od najmanje 1.200 evra!

Ukoliko u Austriji parkirate nepropisno na mestu za invalide kazna je 716 evra i još oko 200 za odnošenje vozila...

Komentari / 0

Ostavite komentar