За паушале посланика пола милиона марака

Иако није прецизно дефинисано шта су накнаде за обављање посланичке и делегатске дужности тај паушал у износу од 714 КМ мјесечно лани је исплаћен свим парламентарцима на нивоу БиХ за шта је утрошено око пола милиона марака.

Република Српска 05.07.2014 | 08:37
За паушале посланика пола милиона марака

Утврдила је то Канцеларија за ревизију институција БиХ приликом ревизије пословања Парламента БиХ за 2013. годину којем је дато позитивно мишљење, али скренута пажња на проблеме и нејасноће које се понављају из године у годину.

Међу њима су издаци за паушал, коришћење сопствених возила за посјету породици и доласке на сједнице, накнаде за рад у комисијама, употребу службених возила и репрезентацију са аспекта транспарентности, рационалности и документовања намјенске потрошње јавних средстава.

Парламент је лани потрошио 15,5 милиона КМ од чега је за бруто плате и накнаде 219 запослених отишло 9,4 милиона. У професионалном радном односу у Парламенту је 50 посланика и делегата, а преосталих седам нема тај статус.

Ревизори су и ове године, на основу увида у документацију о присуству на раду посланика и делегата, утврдили да се, као и раније, не врши евидентирање одсуства на основу службеног путовања у периоду када је заиста обављено.

- Како су евиденције о присуству на послу основ за обрачун плата и накнада препоручујемо да се предузму активности на успостављању одговарајућих евиденција, посебно имајући у виду специфичности посланика и делегата - наведено је у извјештају.

За накнаде трошкова запослених лани је потрошено скоро два милиона марака, а односе се за превоз са посла и на посао (177.750 КМ), накнаде трошкова превоза за посјету породици-коришћење сопственог возила (177.830), трошкове смјештаја (178.630), одвојени живот (115.150), накнаде за рад у комисијама (135.810), топли оброк (279.210), регрес за годишњи одмор (38.230) и накнаде скупштинским заступницима-паушал (488.060 КМ).

Накнада посланицима и делегатима за рад у неким комисијама исплаћиване су мјесечно од тренутка доношења рјешења о утврђивању права на накнаду до подношења извјештаја о раду комисије.

Новац се сливао и због рада у комисијама за избор неких тијела и измјене интерних аката Парламента, а ревизори сматрају да је потребно преиспитати оправданост тих плаћања.

Све није било "чисто" ни приликом трошења средстава на терет клубова због непостојања јасних процедура у погледу начина правдања и документовања намјенске потрошње, али и код коришћења службених возила.

Анализом путних налога поново је уочено да поједини путни налози нису у потпуности испуњени па се не може установити да ли су возила коришћена искључиво за потребе посла.

Утврђено је да се возила користе у мјесту пребивалишта корисника возила, у налозима се наводе непримјерено високи износи локалне вожње, а уочено је и коришћење службених возила за вријеме годишњег одмора.

За путне трошкове потрошено је више од 865.000 КМ, док је за телефонске и поштанске услуге дато 199.000 од чега је за мобилне телефоне дато више од 96.000 КМ.

Право на накнаду трошкова за коришћење мобилних телефона имају чланови колегијума (1.000 КМ), те предсједавајући комисија оба дома и предсједавајући клубова (150 КМ).

Право на накнаду трошкова телефона на терет средстава клубова користила су четири делегата и шест посланика, у распону од 100 КМ до неограниченог износа трошка, који су имале четири особе.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

јоја

05.07.2014 06:51

Јадан је овај народ, са овим посланицима, и овом дрзавом. само музу, музу а ми их опет бирамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за јоја

05.07.2014 07:38

Потписујем,најгоре од свега што посланици на свим нивоима од општине,кантона,ентитета па ево видимо и на врху Државе троше ли троше а то раде на кредит,држава се задужује да би овим криминалцима плаћала неке паушале и ко зна какве све накнаде. Што се тиче бирања,нема се ту шта бирати,све је то у пет дека,све,част изузецима.Изузеци од политичара су тако малобројни да немају никакав утицај. Грчки сценарио нам долази,троши се више него што се зарађује,то и најобичнији сељак на ливади зна да није добро. Шта можемо,"такав нам грах пао".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

05.07.2014 07:55

Паусал,регрес,топли оброк а наравно накнада за одвојени зивот ха хаха колико радника има ово??Ста су они урадили за те народне паре,ста је нама боље??Једно велико НИСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

05.07.2014 14:03

Најгоре, од свега узму паусал, у парламенту се посвадају... ниста не ураде, а онда се негде надју скупа на јелу и пицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

05.07.2014 15:44

Свим посланицима бих укинуо било какве накнаде изузев путних трошкова од мјеста боравка и дневница.Некада је било част бити посланик и представљати свој народ и регију из које долазиш. Завршиш са сједницом па фино кући и на свој посао. Ови на локалним нивоима буду у извршној власти, добију неко руководеће мјесто а своје радно мјесто замрзну као да је на Гренланду. Па господо драга, ако се прихватиш лијепог живота 4 године онда и сноси ризик да послије тог завршиш на Бироу за запошљавање.

ОДГОВОРИТЕ