Za paušale poslanika pola miliona maraka

Iako nije precizno definisano šta su naknade za obavljanje poslaničke i delegatske dužnosti taj paušal u iznosu od 714 KM mjesečno lani je isplaćen svim parlamentarcima na nivou BiH za šta je utrošeno oko pola miliona maraka.

Republika Srpska 05.07.2014 | 08:37
Za paušale poslanika pola miliona maraka

Utvrdila je to Kancelarija za reviziju institucija BiH prilikom revizije poslovanja Parlamenta BiH za 2013. godinu kojem je dato pozitivno mišljenje, ali skrenuta pažnja na probleme i nejasnoće koje se ponavljaju iz godine u godinu.

Među njima su izdaci za paušal, korišćenje sopstvenih vozila za posjetu porodici i dolaske na sjednice, naknade za rad u komisijama, upotrebu službenih vozila i reprezentaciju sa aspekta transparentnosti, racionalnosti i dokumentovanja namjenske potrošnje javnih sredstava.

Parlament je lani potrošio 15,5 miliona KM od čega je za bruto plate i naknade 219 zaposlenih otišlo 9,4 miliona. U profesionalnom radnom odnosu u Parlamentu je 50 poslanika i delegata, a preostalih sedam nema taj status.

Revizori su i ove godine, na osnovu uvida u dokumentaciju o prisustvu na radu poslanika i delegata, utvrdili da se, kao i ranije, ne vrši evidentiranje odsustva na osnovu službenog putovanja u periodu kada je zaista obavljeno.

- Kako su evidencije o prisustvu na poslu osnov za obračun plata i naknada preporučujemo da se preduzmu aktivnosti na uspostavljanju odgovarajućih evidencija, posebno imajući u vidu specifičnosti poslanika i delegata - navedeno je u izvještaju.

Za naknade troškova zaposlenih lani je potrošeno skoro dva miliona maraka, a odnose se za prevoz sa posla i na posao (177.750 KM), naknade troškova prevoza za posjetu porodici-korišćenje sopstvenog vozila (177.830), troškove smještaja (178.630), odvojeni život (115.150), naknade za rad u komisijama (135.810), topli obrok (279.210), regres za godišnji odmor (38.230) i naknade skupštinskim zastupnicima-paušal (488.060 KM).

Naknada poslanicima i delegatima za rad u nekim komisijama isplaćivane su mjesečno od trenutka donošenja rješenja o utvrđivanju prava na naknadu do podnošenja izvještaja o radu komisije.

Novac se slivao i zbog rada u komisijama za izbor nekih tijela i izmjene internih akata Parlamenta, a revizori smatraju da je potrebno preispitati opravdanost tih plaćanja.

Sve nije bilo "čisto" ni prilikom trošenja sredstava na teret klubova zbog nepostojanja jasnih procedura u pogledu načina pravdanja i dokumentovanja namjenske potrošnje, ali i kod korišćenja službenih vozila.

Analizom putnih naloga ponovo je uočeno da pojedini putni nalozi nisu u potpunosti ispunjeni pa se ne može ustanoviti da li su vozila korišćena isključivo za potrebe posla.

Utvrđeno je da se vozila koriste u mjestu prebivališta korisnika vozila, u nalozima se navode neprimjereno visoki iznosi lokalne vožnje, a uočeno je i korišćenje službenih vozila za vrijeme godišnjeg odmora.

Za putne troškove potrošeno je više od 865.000 KM, dok je za telefonske i poštanske usluge dato 199.000 od čega je za mobilne telefone dato više od 96.000 KM.

Pravo na naknadu troškova za korišćenje mobilnih telefona imaju članovi kolegijuma (1.000 KM), te predsjedavajući komisija oba doma i predsjedavajući klubova (150 KM).

Pravo na naknadu troškova telefona na teret sredstava klubova koristila su četiri delegata i šest poslanika, u rasponu od 100 KM do neograničenog iznosa troška, koji su imale četiri osobe.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

joja

05.07.2014 06:51

Jadan je ovaj narod, sa ovim poslanicima, i ovom drzavom. samo muzu, muzu a mi ih opet biramo.

ODGOVORITE
Name

za joja

05.07.2014 07:38

Potpisujem,najgore od svega što poslanici na svim nivoima od opštine,kantona,entiteta pa evo vidimo i na vrhu Države troše li troše a to rade na kredit,država se zadužuje da bi ovim kriminalcima plaćala neke paušale i ko zna kakve sve naknade. Što se tiče biranja,nema se tu šta birati,sve je to u pet deka,sve,čast izuzecima.Izuzeci od političara su tako malobrojni da nemaju nikakav uticaj. Grčki scenario nam dolazi,troši se više nego što se zarađuje,to i najobičniji seljak na livadi zna da nije dobro. Šta možemo,"takav nam grah pao".

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

05.07.2014 07:55

Pausal,regres,topli obrok a naravno naknada za odvojeni zivot ha haha koliko radnika ima ovo??Sta su oni uradili za te narodne pare,sta je nama bolje??Jedno veliko NISTA

ODGOVORITE
Name

Gavro

05.07.2014 14:03

Najgore, od svega uzmu pausal, u parlamentu se posvadaju... nista ne urade, a onda se negde nadju skupa na jelu i picu.

ODGOVORITE
Name

333

05.07.2014 15:44

Svim poslanicima bih ukinuo bilo kakve naknade izuzev putnih troškova od mjesta boravka i dnevnica.Nekada je bilo čast biti poslanik i predstavljati svoj narod i regiju iz koje dolaziš. Završiš sa sjednicom pa fino kući i na svoj posao. Ovi na lokalnim nivoima budu u izvršnoj vlasti, dobiju neko rukovodeće mjesto a svoje radno mjesto zamrznu kao da je na Grenlandu. Pa gospodo draga, ako se prihvatiš lijepog života 4 godine onda i snosi rizik da poslije tog završiš na Birou za zapošljavanje.

ODGOVORITE