Ћирилица је дио идентитета Срба

Новоименовани митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да је ћирилица органски дио културног идентитета српског народа, те да онај ко се залаже за њено укидање, тамо гдје је употреба овог писма у складу са људским правима и европским стандардима и законодавством, заправо жели укинути и српски културни и национални идентитет.

Регион 04.07.2014 | 13:57
Ћирилица је дио идентитета Срба

"Претходни, немили догађаји и реаговање хрватске државе уверили су ме да се, овим поводом, ипак, не морамо позивати на законодавство ЕУ и да су они који не желе видети ћирилицу у Хрватској у мањини. Не постоји алтернатива - морамо учинити све да прихватимо једни друге онаквима какви јесмо", поручио је преосвећени владика Порфирије.

Он је истакао да су одговорни у Српској православној цркви у Србији настојали да католици, као и вјерници других вјероисповијести, имају иста права као и православци, преносе хрватски медији.

Коментаришући актуалне расправе о могућој канонизацији кардинала Алојзија Степинца, владика Порфирије је рекао да је сагласан са мишљењем Његове светости патријарха српског Иринеја да "светац, којој год цркви припадао, мора бити личност светла и света за сву браћу у Христу".

Поводом честих коментара о зближавању православне и католичке цркве и могућностима да папа посјети Србију, владика Порфирије је рекао да је та тема досад била више медијско нагађање него што је имала службени карактер и да му није позната било каква службена иницијатива која је потекла с било чије стране.

Поздрављајући све грађане Хрватске и Словеније - православце, католике и других вјероисповијести, али и агностике и атеисте, владика Порфирије, који ће на чело Митрополије загребачко-љубљанске бити устоличен 13. јула, нагласио је да долази отвореног срца, с љубављу према "свој браћи и сестрама".

"Искрено ћу радити на дијалогу са свим добронамјерним људима у Хрватској, али у првом реду ћу, разумљиво, водити бригу за повјерене ми православне хришћане у Епархији загребачко-љубљанској", истакао је владика Порфирије.

Владику Порфирија Перића Сабор СПЦ-а је крајем маја, након смрти митрополита Јована, именовао за његовог насљедника на челу Митрополије.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Роки

06.07.2014 23:31

Је ли ово онај Багдади??? Или његов брат?

ОДГОВОРИТЕ