Ćirilica je dio identiteta Srba

Novoimenovani mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da je ćirilica organski dio kulturnog identiteta srpskog naroda, te da onaj ko se zalaže za njeno ukidanje, tamo gdje je upotreba ovog pisma u skladu sa ljudskim pravima i evropskim standardima i zakonodavstvom, zapravo želi ukinuti i srpski kulturni i nacionalni identitet.

Region 04.07.2014 | 13:57
Ćirilica je dio identiteta Srba

"Prethodni, nemili događaji i reagovanje hrvatske države uverili su me da se, ovim povodom, ipak, ne moramo pozivati na zakonodavstvo EU i da su oni koji ne žele videti ćirilicu u Hrvatskoj u manjini. Ne postoji alternativa - moramo učiniti sve da prihvatimo jedni druge onakvima kakvi jesmo", poručio je preosvećeni vladika Porfirije.

On je istakao da su odgovorni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji nastojali da katolici, kao i vjernici drugih vjeroispovijesti, imaju ista prava kao i pravoslavci, prenose hrvatski mediji.

Komentarišući aktualne rasprave o mogućoj kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, vladika Porfirije je rekao da je saglasan sa mišljenjem Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da "svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti ličnost svetla i sveta za svu braću u Hristu".

Povodom čestih komentara o zbližavanju pravoslavne i katoličke crkve i mogućnostima da papa posjeti Srbiju, vladika Porfirije je rekao da je ta tema dosad bila više medijsko nagađanje nego što je imala službeni karakter i da mu nije poznata bilo kakva službena inicijativa koja je potekla s bilo čije strane.

Pozdravljajući sve građane Hrvatske i Slovenije - pravoslavce, katolike i drugih vjeroispovijesti, ali i agnostike i ateiste, vladika Porfirije, koji će na čelo Mitropolije zagrebačko-ljubljanske biti ustoličen 13. jula, naglasio je da dolazi otvorenog srca, s ljubavlju prema "svoj braći i sestrama".

"Iskreno ću raditi na dijalogu sa svim dobronamjernim ljudima u Hrvatskoj, ali u prvom redu ću, razumljivo, voditi brigu za povjerene mi pravoslavne hrišćane u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj", istakao je vladika Porfirije.

Vladiku Porfirija Perića Sabor SPC-a je krajem maja, nakon smrti mitropolita Jovana, imenovao za njegovog nasljednika na čelu Mitropolije.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Roki

06.07.2014 23:31

Je li ovo onaj Bagdadi??? Ili njegov brat?

ODGOVORITE