Како да заштитите приватност на интернету?

Мери Гелиген је до недавно била на челу тима задуженог за сајбер и специјалне операције у Њујорку и водила је неке од највећих операција контроле на интернету – укључујући и хватање најпознатијег "цинкароша међу хакерима" Сабуа.

Информационе технологије 02.07.2014 | 12:20
Како да заштитите приватност на интернету?

Након што је ухапшен, Сабу је одлучио да сарађује с америчким Федералним истражним бироом и учествовао је у неким хакерским "нападима", како би скупио довољно доказа против својих некадашњих колега.

Гелиген је сада консултант за приватност и сигурност у компанији Делоитте, а у разговору са новинарима ЦНН дала је неколико савета како корисници интернета могу да заштите своју приватност на мрежи.

1. Мењати лозинку једном месечно – Бројни стручњаци за безбедност на интернету годинама упозоравају на важност снажних лозинки.

Ако сајбер криминалци открију ваше лозинке меја или других онлајн налога, они се могу докопати важних информација из вашег живота и користити их да вам испразне банковне рачуне, украду личне/интимне фотографије, приватне информације итд. Због тога је битно једном месечно да промените лозинке мејла и најважнијих сервиса које користите.

2. Оставите лажне контактне информације – Многе онлајн продавнице прикупљају бројне личне податке о вама - име, презиме, број телефона, мејл, податке о кредитној способности, плати и слично. Последњи велики хакерски напади показали су да те информације могу пасти у погрешне руке, због чега Гелиген увек саветује опрез у (онлајн) продавницама и да остављате, када год је то могуће, лажне податке.

3. Не откривајте више информација него што морате – Када некоме дајете своје документе како бисте потврдили идентитет, остављајте што је могуће мање информација. Такође, пазите када плаћате картицама како особа која наплаћује не би однела вашу картицу изван видокруга и преписала све битне податке с ње (број картице, датум истека и додатне бројеве који су битни приликом плаћања путем интернета).

4. Опрез приликом кориштења банкарских апликација – Гелиген каже да треба бити изузетно опрезан, приликом приступа банкарским апликацијама "јер је то најједноставнији начин да ваш рачунар постане заражен малwареом за шпијунажу".

5. Један мејл користите само за јунк е-пошту – Када компаније од Гелиген захтевају е-маил адресу, она им увек даје спам адресу на коју јој шаљу промотивне поруке.

За случај да хакери пробију заштиту тих компанија и докопају се њене мејл адресе, њен "прави" мејл остаје заштићен.

Коментари / 0

Оставите коментар