Уставни суд: Мандат за састав владе прво Тачију

Косовски уставни суд данас је објавио одлуку по којој би косовска председница Атифете Јахјага мандат за састав владе прво требало да понуди Хашиму Тачију, као лидеру Демократске партије Косова (ДПК), која
је освојила највише гласова на недавним косовским изборима.

Регион 01.07.2014 | 19:46
Уставни суд: Мандат за састав владе прво Тачију

Према одлуци суда у случају да Тачи за 15 дана не успе да формира владу, мандат за састав владе би требало дати ономе ко обезбеди већину у скупштину Косова.

Јахјага се 19. јуна званично обратила уставном суду и затражила разјашњење два члана косовског устава која се тичу тога ко би требало да буде мандатар за формирање владе. Јахјага је одлучила да се обрати уставном суду са захтевом да објасни право које се тиче њене одговорности, односно одлуке коме да повери мандат за састав владе.

Према резултатима избора, највише гласова добила је ДПК актуелног премијера Хашима Тачија, али су опозиционе ДСК Исе Мустафе, Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Иницијатива за Косово Фатмира Лимаја постигле договор о формирању скупштинске већине, уз подршку у парламенту покрета Самоопредељење.

По договору тих странака, мандатар за састав владе био би Рамуш Харадинај.

Након објављивања одлуке Уставног Суда председник ДПК Хашим Тачи је изјавио да ће ДПК да поштује одлуку уставног суда.

Такође и кандидат опозиционог блока Рамус Харадинај рекао је да је задовољан и да одлука уставног суда отвара пут за формирање владе Косова.

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон је рекла да позива све политичке партије да поштују одлуку уставног суда.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар