Ustavni sud: Mandat za sastav vlade prvo Tačiju

Kosovski ustavni sud danas je objavio odluku po kojoj bi kosovska predsednica Atifete Jahjaga mandat za sastav vlade prvo trebalo da ponudi Hašimu Tačiju, kao lideru Demokratske partije Kosova (DPK), koja
je osvojila najviše glasova na nedavnim kosovskim izborima.

Region 01.07.2014 | 19:46
Ustavni sud: Mandat za sastav vlade prvo Tačiju

Prema odluci suda u slučaju da Tači za 15 dana ne uspe da formira vladu, mandat za sastav vlade bi trebalo dati onome ko obezbedi većinu u skupštinu Kosova.

Jahjaga se 19. juna zvanično obratila ustavnom sudu i zatražila razjašnjenje dva člana kosovskog ustava koja se tiču toga ko bi trebalo da bude mandatar za formiranje vlade. Jahjaga je odlučila da se obrati ustavnom sudu sa zahtevom da objasni pravo koje se tiče njene odgovornosti, odnosno odluke kome da poveri mandat za sastav vlade.

Prema rezultatima izbora, najviše glasova dobila je DPK aktuelnog premijera Hašima Tačija, ali su opozicione DSK Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredeljenje.

Po dogovoru tih stranaka, mandatar za sastav vlade bio bi Ramuš Haradinaj.

Nakon objavljivanja odluke Ustavnog Suda predsednik DPK Hašim Tači je izjavio da će DPK da poštuje odluku ustavnog suda.

Takođe i kandidat opozicionog bloka Ramus Haradinaj rekao je da je zadovoljan i da odluka ustavnog suda otvara put za formiranje vlade Kosova.

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson je rekla da poziva sve političke partije da poštuju odluku ustavnog suda.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar