Фацебоок тајно проучавао кориснике

Тајна студија коју је спровела друштвена мрежа Фацебоок укључила је манипулацију неwс фееда код више хиљада корисника, а представљена је извештајем објављеном у журналу " Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенце" (ПНАС).

Информационе технологије 29.06.2014 | 19:01
Фацебоок тајно проучавао кориснике

Фацебоок је наводно спровео истраживање у трајању од једне недеље (од 11. до 18. јануара 2012.) како би анализирао "емоционалну заразу" корисника, или тенденције које постоје у групи појединаца који су међусобно емотивно повезани.

Експеримент је подразумевао анализу неwс фееда готово 70.000 корисника с енглеског говорног подручја.

Током испитивања, истраживачи су мењали састав неwс фееда и тако утврдили да корисници који добијају мање позитивних обавештења и сами шаљу мање позитивних постова.

Такође, када је смањен број негативних обавештења, корисници постају позитивнији.

"Ови резултати указују да емоције које други изражавају на Фацебооку утичу на наше емоције попут заразе", стоји у ПНАС извештају.

Експеримент, изгледа, није прекршио правила кориштења те друштвене мреже, иако корисници нису били обавештени о истраживању.

Током периода тестирања, стварни постови корисника нису били модификовани, али су били мање или више видљиви.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Борис90

29.06.2014 20:10

Ниста ново за фејс, то је сведно пројекат од Америцке тајне слузбе. Од првог дана тај пројекат има за задатак да проуцава психологија људи те да се виде по прилицно тацни подаци појефинаца. Такодјер и Гоогле има за задатак да се прате људи путем емаил-а...

ОДГОВОРИТЕ