ББЦ: Принципова порука аустријском цару

ББЦ је лансирао историјски нетачан и прилично простачки видео, који причу о Великом рату прича у виду реперског обрачуна, тј. реп бетла у хип хоп стилу, како се један коментатор изразио - у “очајничком покушају да се додвори улици”.

Регион 28.06.2014 | 18:00
ББЦ: Принципова порука аустријском цару

Пре тачно сто година, надвојвода Франц Фердинанд убијен је у атентату - што је покренуло ланац догађаја који су довели од И светског рата. Али да ли сте знали да овај аустријски аристократа није видео атентаторов пиштољ јер је управо “ждрао своју десету бечку шницлу”?
 
Или пак да му је "атентатор Гаврило Принцип, члан српске терористичке организације Црна Рука", “Избушио дупе за своју браћу из Црне Руке”?
 
- Мислиш да те се плашим? - пита Принцип аустријског цара Франца Јозефа.
 
- Имам две речи за тебе: Дувај га! - додаје Принцип.

Па, тако то приказује ББЦ, у петоминутном видео-клипу у коме кључне личности комплексних догађаја који су пратили избијање И Светског рата ова збивања приказују у виду реперског обрачуна - уз псовке, сексуалне инсинуације и националне стеротипе у хип-хоп стилу.

Клип је начињен у оквиру програма којим ББЦ обележава стоту годишњицу почетка И светског рата и стручњаци су га јуче окарактерисали као нетачан, незрео и очајнички покушај да се додвори улици и стекне популарност код тог профила публике.

У видеу, снимљеном у продукцији компаније Балиста, глумци  глуме личности као што су британски краљ Џорџ В, руски цар Николај ИИ, и немачки кајзер Вилхелм ИИ.
 
Притом изговарају стихове попут “Руси, Монголи, Турци, моје курве, чувајте се, прсти ме на обарачу сврбе” (Цар Фрања Јосиф), или “Империјалци, хвалите се само, француске жабоједе мрзите то знамо, а од ваше морнарице направићу зачин, за питу од купуса на швапски начин” (немачки кајзер Вилхелм ИИ).
 
Аутор текста је британски комичар Ли Хенмен, а од како је јуче постављен на Јутјуб видео је имао већ 21.000 прегледа.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Никола

28.06.2014 16:16

Неозбиљно за један велики ББЦ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир

28.06.2014 17:23

Ма ја то разумијем.На те људе и то вријеме треба гледати на сатирицан нацин.Тадасњи владари су били гомила комплексаса и неспособњаковица ,посебно цареви, који су ради престиза,славе,авантуре и ко зна цега довели до непотребног рата.Такодјер су и тадасњи револуционари били изманипулисана од одредјених организација или влада.То је све трагикомицно као сто је и обиљезавање 100 година од атентата код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

28.06.2014 17:33

А ста друго се и мозе оцекивати од простака са Запада.А овај Љубомир је гарант Мурат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

28.06.2014 19:48

Људи, да ли сте ви икад чули за умјетнички изражај? Па нигдје није ни представљено да видео садржи историјске чињенице, већ се ради о обичној забави са историјским мотивима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дукс

28.06.2014 21:17

Са тим хумором може да забави само примитивце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драја

29.06.2014 06:10

Ови који одобравају ову глупост онда сигурно одобравају и неке медије као ББС који је просле године изјављивао да је Гаврило Принцип терориста. Ја се са тиме никако нецу слозити, а ви како вам воља. И јос несто, сви ти владари су вец одавно или убијени или умрли као и Принцип. Па зар је хумор правити такву глупост на тај нацин? Засто не направе салу на рацун покојне Дајане па да видимо како це проци? Например да буде у тексту онај Турцин и она да видите како се протјерује из краљевине Британије. А сто се тице Принципа он ове ријеци нема сансе да би користио ни у тоалету а камоли гдје другдје. И био је сколованији од нас свих сто овдје коментарисемо.

ОДГОВОРИТЕ