BBC: Principova poruka austrijskom caru

BBC je lansirao istorijski netačan i prilično prostački video, koji priču o Velikom ratu priča u vidu reperskog obračuna, tj. rep betla u hip hop stilu, kako se jedan komentator izrazio - u “očajničkom pokušaju da se dodvori ulici”.

Region 28.06.2014 | 18:00
BBC: Principova poruka austrijskom caru

Pre tačno sto godina, nadvojvoda Franc Ferdinand ubijen je u atentatu - što je pokrenulo lanac događaja koji su doveli od I svetskog rata. Ali da li ste znali da ovaj austrijski aristokrata nije video atentatorov pištolj jer je upravo “ždrao svoju desetu bečku šniclu”?
 
Ili pak da mu je "atentator Gavrilo Princip, član srpske terorističke organizacije Crna Ruka", “Izbušio dupe za svoju braću iz Crne Ruke”?
 
- Misliš da te se plašim? - pita Princip austrijskog cara Franca Jozefa.
 
- Imam dve reči za tebe: Duvaj ga! - dodaje Princip.

Pa, tako to prikazuje BBC, u petominutnom video-klipu u kome ključne ličnosti kompleksnih događaja koji su pratili izbijanje I Svetskog rata ova zbivanja prikazuju u vidu reperskog obračuna - uz psovke, seksualne insinuacije i nacionalne sterotipe u hip-hop stilu.

Klip je načinjen u okviru programa kojim BBC obeležava stotu godišnjicu početka I svetskog rata i stručnjaci su ga juče okarakterisali kao netačan, nezreo i očajnički pokušaj da se dodvori ulici i stekne popularnost kod tog profila publike.

U videu, snimljenom u produkciji kompanije Balista, glumci  glume ličnosti kao što su britanski kralj Džordž V, ruski car Nikolaj II, i nemački kajzer Vilhelm II.
 
Pritom izgovaraju stihove poput “Rusi, Mongoli, Turci, moje kurve, čuvajte se, prsti me na obaraču svrbe” (Car Franja Josif), ili “Imperijalci, hvalite se samo, francuske žabojede mrzite to znamo, a od vaše mornarice napraviću začin, za pitu od kupusa na švapski način” (nemački kajzer Vilhelm II).
 
Autor teksta je britanski komičar Li Henmen, a od kako je juče postavljen na Jutjub video je imao već 21.000 pregleda.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nikola

28.06.2014 18:16

Neozbiljno za jedan veliki BBC!?

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

28.06.2014 19:23

Ma ja to razumijem.Na te ljude i to vrijeme treba gledati na satirican nacin.Tadasnji vladari su bili gomila kompleksasa i nesposobnjakovica ,posebno carevi, koji su radi prestiza,slave,avanture i ko zna cega doveli do nepotrebnog rata.Takodjer su i tadasnji revolucionari bili izmanipulisana od odredjenih organizacija ili vlada.To je sve tragikomicno kao sto je i obiljezavanje 100 godina od atentata kod nas.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

28.06.2014 19:33

A sta drugo se i moze ocekivati od prostaka sa Zapada.A ovaj Ljubomir je garant Murat.

ODGOVORITE
Name

Kritičar

28.06.2014 21:48

Ljudi, da li ste vi ikad čuli za umjetnički izražaj? Pa nigdje nije ni predstavljeno da video sadrži istorijske činjenice, već se radi o običnoj zabavi sa istorijskim motivima.

ODGOVORITE
Name

Duks

28.06.2014 23:17

Sa tim humorom može da zabavi samo primitivce.

ODGOVORITE
Name

Draja

29.06.2014 08:10

Ovi koji odobravaju ovu glupost onda sigurno odobravaju i neke medije kao BBS koji je prosle godine izjavljivao da je Gavrilo Princip terorista. Ja se sa time nikako necu sloziti, a vi kako vam volja. I jos nesto, svi ti vladari su vec odavno ili ubijeni ili umrli kao i Princip. Pa zar je humor praviti takvu glupost na taj nacin? Zasto ne naprave salu na racun pokojne Dajane pa da vidimo kako ce proci? Naprimer da bude u tekstu onaj Turcin i ona da vidite kako se protjeruje iz kraljevine Britanije. A sto se tice Principa on ove rijeci nema sanse da bi koristio ni u toaletu a kamoli gdje drugdje. I bio je skolovaniji od nas svih sto ovdje komentarisemo.

ODGOVORITE