Пажња: Не купујте ове сувенире!

Са путовања се углавном вратимо макар са једним сувениром. Међутим, те ситнице могу да вам упропасте путовање, неке чак и да вас пошаљу у затвор.

Путовања 28.06.2014 | 00:11
Пажња: Не купујте ове сувенире!

Фенси крпице, ташнице - Ако дођете у искушење да са путовања донесете неку, на пример, “Гучи” торбу коју сте купили по приступачној цени, памет у главу! Брендиране ствари које су заправо копије, могу вам бити одузете на царини. И не само то, куповина таквих “сувенира” је у неким земљама кривично дело, зато добро размислите да ли вам се заиста исплати “Шанел” ташна за 20 евра?

Крзно - Можда је боље да седнете док ово читате. Неке компаније, тврде стручњаци, користе крзно пса или мачке за прављење одеће, али то не истичу на етикетама. Епилог - купите, на пример, капут од псећег крзна, мислећи да се ради о лисици и на царини сазнате “скупу” истину - казне за то су до 3.000 до 10.000 долара! Ово се најчешће дешава у Кини и Русији, тако да будите нарочито обазриви ако тамо купујете ствари од крзна.

Аки - Ако пожелите да са пута на Јамајку, као успомену понесете ово воће, размислите још једном - аки је забрањено износити јер је практично отровно уколико се поједе сирово и не спреми на одређен начин. То значи да, уколико и избегнете плаћање казне на граници, можда ће вас казнити сопствени стомак.

Апсинт - Уколико вам је пријало да се опустите уз коју чашицу овог алкохолног пића у Прагу или негде другде, не испуњавајте себи жељу да купите флашу и понесете је кући. Апсинт садржи тујон, хемијску супстанцу која се налази у пелину, а која се користи приликом дестилације. Могуће је да ће вам цариници због ове супстанце одузети “сувенир”.

Бубњеви од животињске коже - Можда вам нико неће бранити да један овакав сувенир пренесете преко границе, али ризикујете да куповином бубњева од животињске коже, који су нарочито популарни на Хаитију, оболите од антракса. Ову смртоносну болест преносе одређене бактерије, а неколико случајева оболевања повезано је управо са овим бубњевима. Дакле, боље је да се на Хаитима држите куповине органских уља за кожу, усне… она су потпуно безбедна.

Коментари / 0

Оставите коментар