Pažnja: Ne kupujte ove suvenire!

Sa putovanja se uglavnom vratimo makar sa jednim suvenirom. Međutim, te sitnice mogu da vam upropaste putovanje, neke čak i da vas pošalju u zatvor.

Putovanja 28.06.2014 | 00:11
Pažnja: Ne kupujte ove suvenire!

Fensi krpice, tašnice - Ako dođete u iskušenje da sa putovanja donesete neku, na primer, “Guči” torbu koju ste kupili po pristupačnoj ceni, pamet u glavu! Brendirane stvari koje su zapravo kopije, mogu vam biti oduzete na carini. I ne samo to, kupovina takvih “suvenira” je u nekim zemljama krivično delo, zato dobro razmislite da li vam se zaista isplati “Šanel” tašna za 20 evra?

Krzno - Možda je bolje da sednete dok ovo čitate. Neke kompanije, tvrde stručnjaci, koriste krzno psa ili mačke za pravljenje odeće, ali to ne ističu na etiketama. Epilog - kupite, na primer, kaput od psećeg krzna, misleći da se radi o lisici i na carini saznate “skupu” istinu - kazne za to su do 3.000 do 10.000 dolara! Ovo se najčešće dešava u Kini i Rusiji, tako da budite naročito obazrivi ako tamo kupujete stvari od krzna.

Aki - Ako poželite da sa puta na Jamajku, kao uspomenu ponesete ovo voće, razmislite još jednom - aki je zabranjeno iznositi jer je praktično otrovno ukoliko se pojede sirovo i ne spremi na određen način. To znači da, ukoliko i izbegnete plaćanje kazne na granici, možda će vas kazniti sopstveni stomak.

Apsint - Ukoliko vam je prijalo da se opustite uz koju čašicu ovog alkoholnog pića u Pragu ili negde drugde, ne ispunjavajte sebi želju da kupite flašu i ponesete je kući. Apsint sadrži tujon, hemijsku supstancu koja se nalazi u pelinu, a koja se koristi prilikom destilacije. Moguće je da će vam carinici zbog ove supstance oduzeti “suvenir”.

Bubnjevi od životinjske kože - Možda vam niko neće braniti da jedan ovakav suvenir prenesete preko granice, ali rizikujete da kupovinom bubnjeva od životinjske kože, koji su naročito popularni na Haitiju, obolite od antraksa. Ovu smrtonosnu bolest prenose određene bakterije, a nekoliko slučajeva obolevanja povezano je upravo sa ovim bubnjevima. Dakle, bolje je da se na Haitima držite kupovine organskih ulja za kožu, usne… ona su potpuno bezbedna.

Komentari / 0

Ostavite komentar